Epres csokis Sakktábla torta

2014-03-17

sponsored links

Tavaly Tesómnak TúróRudi tortát készítettem Születésnapjára, idén pedig ez a finomság lett a meglepetés. Szerencsére most két hétig itthon van, de hamarosan megy vissza Németországba.
 
Az ötletet innen vettem, de speckó sütõforma híján improvizáltam és a saját piskóta receptemet használtam fel, sõtt a krém arányain is módosítottam kicsit, meg a dekort is felturbóztam, no meg eperrel frissítettem rajta ;)

A külseje
Hozzávalók: (26 cm- es tortaformához)

Fehér piskótához
- 6 tojás
- 6 ek cukor
- 6 ek liszt
- 1 csipet só

Csokis piskótához
- 6 tojás
- 3 ek liszt
- 3 ek keserû kakaópor
- 1 csipet só

Krémhez
- 40 dkg margarin
- 1,5 csomag tejszín ízû pudingpor
- 1 csipet só
- 5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 40 dkg keserûcsoki pasztilla

Dekorációhoz
- fél kg friss eper
- 1 marék keserûcsoki pasztilla
- 1 ek olivaolaj
- 1,5 csomag keserûcsokival töltött ostyarúd (Aldis)

A belseje
Elkészítés:
Elõször a krémet készítjük el, mert annak egy éjszakát állni kell a hûtõben felhasználás elõtt. A pudingporból és a tejbõl sûrû krémet fõzünk, majd a gázról levével hozzáadjuk a csokipasztillákat is és addig kevergetjük, míg el nem olvad mind. Ekkor a margarint kockánként szintén hozzáadjuk és  simára keverjük vele a krémünket. Így mehet a hûtõbe pihenni.
 
A piskótalapokhoz a tojásokat feltörjük és elválasztjuk a fehérjét a sárgájától. A fehérjét egy kevés cukorral és sóval kemény habbá verjük és a sárgáját a maradék cukorral felhabosítjuk. A sárgájás keverékhez a lisztet/kakóport kanalanként adagoljuk és alaposan összedolgozzuk. Az így kapott masszát a fehérjével fellazítjuk és óvatosan összeforgatjuk. A tortaformát alul sütõpapírral béleljük, a falát pedig margarinnal kikenjük. 180 fokra elõmelegített sütõben 25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk õket kihûlni. Értelemszerûen a fehér és a kakós tésztát külön- külön, két körben készítjük el ;) A két kész tortalapunkat megfelezve kapunk 4 réteget. Ezeket az alábbi módon felvágjuk és egymásba helyezzük. Én egy 20 cm átmérõjû tortaformát és egy fánk szaggatót használtam hozzá:

Mindkét variációból 2 db- ot készítünk
Így kapunk 4 réteg piskótalapot, amit gyûrûk alkotnak. Ettõl lesz szép kockás a mintázata a felvágáskor a szeleteknek.
 
Az epreket kiválogatjuk és megmossuk.  A szebb szemeket félretesszük a díszítéshez, a maradékot vékony szeletekre vágjuk.
 
A krémet a hûtõbõl kivéve habverõvel alaposan átdolgozzuk, levegõssé tesszük, így könnyen kenhetõ lesz.
 
A tortánk összeállítsánál a tortalapokat felváltva helyezzük egymásra szín szerint, tehát két egyforma mintázatú gyûrûkkel rendelkezõt nem rakunk egymásra! A piskótákra közvetlenül kerültek nálam az eperszeletek és arra a krém. A gyûrûk közé is kenhetünk krémet, nem csak a rétegek közé. A maradék krémmel bevonjuk a tetejét és az oldalát is a tortának. Nekem pont elég volt a krém nem volt maradék.
 
A torta krémes oldalához egyesével hozzáragasztjuk a csokis ostyarudakat, addig haladunk vele míg mindenhová jut.
 
A dekorációhoz olvasztunk egy kis csokit olivaolajjal és ebbe mártogatjuk a félretett eperszemeket, amiket a krém tetején csinosan elhelyezünk. A megmaradt olvasztott csokit sem pazaroljuk el és rácsorgatjuk a krémre.
 
A kész mûvet pár órára még betehetjük fogyasztás elõtt a hûtõbe dermedni, ekkor szebben fognak látszani a rétegek szeleteléskor ;)
 
Jó szórakozást hozzá! Én nagyon élveztem készíteni, a többiek pedig enni szerették nagyon :D
 
Utolsó pillanatban, de ezzel a csokis édességgel neveznék Ízek és élmények 3. Blogszülinapi játékára. 

Folytats a blogon ... sunisuti.blogspot.com/2014/03/epres-c...

sponsored links

Keres?s