Epres - csokis Charlotte torta - paleo
sponsored links
18 éves lett a nagyobbik fiam, az õ szülinapjára készült, õ ugyan nem paleos, de mikor kérdeztem milyen legyen a tortája, csak annyit mondott, csokis és epres, de olyan, hogy te is tudjál enni belõle anya:) Ez lett belõle, szerintem nagyon mutatós és irtó finom volt. Kicsit csajos lett a színe, de nem reklamált senki.
Hozzávalóka piskóta tekercshez:
4 egész tojás
3 ek. erithrytol (por alakú)
csipet só
4 kanál darált mandula
1 ek.tápióka keményítõ
A piskóta tekercs krémhez:
1 dl kókusztej
10 dkg étcsoki (tej és cukormentes)
2,5 dl kókuszkrém
8 dkg erithrytol
Epres töltelékhez:
4 dl kókuszkrém
0,5 kg eper (fagyasztott)
1 ek. citromlé
3 dkg erithrytol (por alakú)
agar-agar (lehet zselatin is)
+ 0,5 dl meggylé (csak a színe miatt)
A kakaós piskóta laphoz:
2 tojás
2 ek. erithrytol (por alakú)
2 ek. kakaópor
2 ek. mandula
A csokis krémet készítettem el elõször, a kókusztejet felforralatam, beletördeltem a csokit, addig kevergettem, míg elolvadt, hozzákevertem az édesítõt is. Érdemes megkóstolni, mert elég keserû, én nem tettem ebele sok édesítõt, mert pont így volt jó a krémmel. Amikor kihûlt, a kókuszkrémet felvertem habbá, belekevertem a csokis krémet és felhasználásig hûtõbe tettem. A tekercshez az egész tojásokat az édesítõvel és a csipet sóval habosra vertem, mixerrel ez legalább 10-12 percig tart, míg a térfogata legalább háromszorosára nem nõ. Ekkor belekevertem a tápiókával elkevert mandulát, sütõpapíros tepsin téglalap alakúra elsimítottam, 180 fokos sütõben kb. 18 perc alatt lett kész, de ez sütõtõl függ. Közben a kakaós piskótát ugyanígy elkészítettem, kapcsos tortaformában sütöttem meg, ami pont akkora volt, mint a tál, amiben készítettem a tortát, ha nincs pont akkora forma, akkor nagyobbat kell sütni és méretre vágni. A piskótát a tekercshez még melegen feltekertem, így hagytam kihûlni, mikor kihûlt, megkentem a csokis krémmel, feltekertem és vékony szeletekre vágtam. Egy tálat kibéleltem folpackkal, kiraktam a piskóta tekercs szeletekkel. Még elõtte megmértem, mennyi folyadék fér a tálba, ebbõl számítottam ki, hogy kb. mennyi töltelék kell hozzá. A kiolvasztott epernek egy részét félretettem, ezeket õsszevágva kevertem a krémbe, a többi epret leturmixoltam, elkevertem a citromlével és kevés édesítõvel. Az epertõl is függ mennyi kell bele, ha elég édes, lehet, hogy nem is szükséges hozzáadni. A kókuszkrémet felvertem, nem baj, ha nem sikerül túl keményre, elkevertem az eperpürével, hozzákevertem az eperdarabokat is, és mert elég fakó színe volt, 1 dl meggylét adtam hozzá, de ez elmaradhat. Az agar-agar, amit használok, 1 csomag 3 liter folyadákhoz elég, így kb. a harmadát használtam fel, biztos, ami biztos. Fél deci forró vízben feloldottam, majd az epers krémhez kevertem. Mikor elkezdett dermedni, akkor öntöttem a tekercsekkel kirakott tálba, elsimítottam, majd befedtem a kakaós piskótalappal. Hûtõbe tettem, amikor a krém teljesen megdermedt, óvatosan tálra borítottam és lehúztam róla a fóliát. Bonyolultnak hangzik, de az egésszel kész voltam kb 1 óra alatt. Nekünk nagyon ízlett, Angi szerint a csokis krém túl keserû volt, azt kiturkálta.
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)