Epres citromkrémes tortácska.
sponsored links
Egyszerû sütés nélküli tortácskák készültek a hétvégére, a formákat még a Lidl-ben vettem, és nagyon szeretem. Amennyiben nincs kis forma kéznél, a tortácskák helyett pl. egy 20-22 cm-es tortaformába is elkészíthetjük. Az alaphoz zabkekszet használtam, melyet egy apróra vágott eperdarabokkal összekevert joghurtos-habbal koronáztam meg. Az összeállítása nem vesz sok idõ igénybe, viszont pár órát a hûtõben kell pihentetni hogy kellõen megdermedjen a krém, és az ízek jól összeérjenek. Érdemes már elõzõ nap elkészíteni, de ha nincs rá lehetõségünk, akkor 2-3 óra is elég neki a hûtõben, és már tálalhatjuk is.
Kekszes alap hozzávalók 8 db-hoz:
1 cs Gyõri zabfalatok
6 dkg vaj
A zabkekszet morzsoljuk össze, majd keverjük alaposan össze a felolvasztott, meleg vajjal.
Egy tálcára tegyünk sütõpapírt, majd helyezzük egymásmellé a tortakarikákat. Ezután kanalazzuk bele a kekszes keveréket, alaposan nyomkodjuk le, majd tegyük be a hûtõbe dermedni.
Epres citromkrém hozzávalói:
15 dkg eper
3 db citromos joghurt (Danone)
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2,5 dl Hulala (v. habtejszín)
10 gramm porzselatin + 1 dl víz
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és tegyünk félre pár szemet a díszítéshez, majd vágjuk fel apró kockákra.
A joghurthoz adjuk hozzá a porcukrot, és a vaníliás cukrot majd keverjük alaposan össze.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük, még teljesen feloldódik.
Ezután öntsük hozzá a joghurtos keverékhez, és szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd egy fakanállal, apránként szintén keverjük a joghurtos keverékhez.
Ezután adjuk hozzá a felkockázott epret, és óvatosan forgassuk össze.
Vegyük ki a kekszes alapot a hûtõbõl, kanalazzuk a formákba az epres-citromos krémet, majd tegyük vissza a hûtõbe pár órára (v. egész éjszakára) hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás elõtt vegyük ki a megtöltött formákat a hûtõbõl, majd óvatosan húzzuk le a formát. Ezután rakjuk ki a tetejét az apró kockákra vágott eperrel, díszítsük mentalevéllel, majd úgy kínáljuk.