Epres-bodzás csiga
sponsored links
Nagyon szeretjük az ehhez hasonló péksüteményeket. :) Igaz, eddig inkább buktákat sütöttem különbözõ töltelékekkel, most mégis inkább a csigaforma mellett döntöttem. Fel se tudnám sorolni, hogy az elmúlt pár napban hányféle ehhez hasonló epres sütibe botlottam a Pinterest-en. :D Ezt jelnek tekintettem és nem ellenkeztem. :D Az a variáció amit végül kinéztem kész pitetöltelékkel készült és fahéjjal volt ízesítve. Hát nekem kész pitetöltelékem nem volt. Megmondom õszintén, hogy nem is sok értelmét látom, mert akkor már inkább egy jó kis házi dzsem, vagy lekvár... A töltelék mégis friss eperbõl készült, amit Párom szüleitõl kaptunk a hétvégén. ...és most fahéjat sem akartam használni -itt kérnék elnézést tõle, mert amúgy imádom-, de most valami sokkal frissebb ízre vágytam. Nem is gondolkodtam sokáig, mert a hûtõben még ott csücsül a frissen készült bodzaszirup, így hát ezzel ízesítettem a tölteléket. Ismét rá kellett jönnöm, hogy a bodza és az eper igen jó barátok. :D Ez a csiga pedig nekem lett igen jó barátom. :D ...és krémsajtos máz sem került a tetejére, mert nekünk ez így is nagyon ízlett. Persze ez ne tántorítson el senkit attól, hogy jól nyakon öntse vele a csigákat, ha mégis ellenállhatatlan vágyat érezne rá. :D
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg sima liszt
2 dl langyos tej
0,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztõ
6 dkg cukor
7,5 dkg olvasztott vaj
1 tojás
só
A töltelékhez:
20+15 dkg eper kis kockákra vágva
1 dl bodzaszirup
2 ek. cukor
2 ek. étkezési keményítõ
2 ek. víz
- A töltelékhez 20 dkg epret kis lábasba teszünk, villával kissé áttörjük, majd a cukorral és bodzasziruppal együtt felforraljuk. Vízben elkevert étkezési keményítõvel besûrítjük. Lehúzzuk a tûzrõl, hûlni hagyjuk.
- A tésztához a tejben egy kanál cukorral és egy kanál liszttel felfuttatjuk az élesztõt. A tojást kis tálkában elhabarjuk a vízzel.
- A lisztet, cukrot, sót tálba mérjük, majd a többi hozzávalóval együtt összeállítjuk a tésztát. Gombóccá formázzuk, majd 10 percet pihentetjük.
- A tésztát lisztezett deszkán ~30x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a kihûlt eperdzsemmel, majd rászórjuk a maradék 15 dkg epret.
- A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük, majd 12 egyforma részre vágjuk.
- A csigákat sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. 190 °C-ra elõmelegített sütõben ~30 perc alatt készre sütjük. Langyosan, vagy kihûtve, porcukorral hintve tálaljuk.
Ihletadó recept: itt.