EPRES-BODZÁS TIRAMISU
sponsored links
A nagy közös multiculti fõzés utolsó fordulója is elérkezett. Remélem csak egy idõre az utolsó, és lesz még ehhez hasonló, elgondolkodtató és kreativitásról szóló kihívás. Nagyon élveztem ezt a közös dolgot, érdekes volt látni hogyan kattognak mások kerekei ugyanazon témában.
Ezúttal Katuci adta meg a fejtörõt, ami nem volt más, mint a tiramisu.
Szerintem az olvasóim között nem akad olyan, aki még soha, de soha nem készített tiramisut. Mindenkinek van jól bejáratott receptje, vagy esetleg több is. Én azonban eperszezonban csakis eperben gondolkodtam! Mivel az eper és a kávé nincsenek jóban egymással, kellett valami más amiben a babapiskóták megáznak: így jött a bodzaszörp. Aki ismer tudja, hogy a bodza és én legalább akkorra szerelemben élünk egymással, mint a rebarbarával. Csak hogy mást ne említsek ;-)
Igazi gyerekcsemege ez, egyre érdemes figyelni: én nem tettem bele a krémbe a tojások habbá vert fehérjét. Ha megbízható helyrõl származik a tojásunk, vagy szalmonella ellen kezelt tojással dolgozunk, nyugodtan adjuk a krémhez a habbá vert tojásfehérjét, és tálalásig szigorúan tartsuk hûtõben!
Hozzávalók 8 adaghoz:
kb 25 db babapiskóta
2 ek narancslikõr (Grand Manier vagy Cointreau, gyerekeknek készítve elhagyható)
50 ml bodzaszörp
250 gr light mascarpone
3-4 evõkanál porcukor
3-4 evõkanál porcukor
200 ml tejszín
250 gr friss eper
2 db tojás sárgája
1 vaníliarúd kikapart belseje
- A narancslikõrt és a bodzaszörpöt összekeverem egy mély tányérban.
- A tojások sárgáját 2 ek cukorral, a vaníliarúd belsejével gõz felett összefõzöm, folyton kevergetem, nehogy rántotta legyen belõle. (elég néhány perc a gõz felett, ezzel a salmonellát likvidáljuk.)
- A kihûlt tojás sárgájához hozzáadom a mascarponét. A tejszínt a maradék cukorral felverem, majd ezt is lazán az elõzõ mascarponés elegyhez keverem. ( ha használok tojásfehérjét habbá verem, és ezzel is tovább lazítom ezt a krémet)
- Közben az epreket megmosom, kicsumázom, vékony szeletekre vágom.
- Elõkészítem a poharakat. A babpiskótával egyesével nagyon rövid idõre a szörpös lében megforgatom és a poharak aljára teszem õket. Erre teszek egy kanál krémet, rá epret, majd újabb babpiskótát. Addig folytatom a rétegzést, amíg a hozzáavlók elfogynak. A tetjükre krém, majd pár szem eper kerül.
- Tálalásig behûtöm.
És nézzétek csak kinek mi jutott eszébe a tirmaisu hallatán!!!
Gabának sajnos elloptam az ötletét, mert Õ is eper-bodza kombóban gondolkodott, de aztán mégis jó cserét csinált: rózsavízzel, dióval és kávéval bolondította meg! Hoppá! recept itt
Katuci nem hazudtolta meg magát: olyan csavart vetett be, hogy fagyinak transzformálta a jó öreg tiramisut. Nem baj, így már jöhetnek a forró napok, nem igaz?
recept itt
És Écink, hát kapaszkodjatok, mert Õ bizony egy sörösüvegért nyúlt és úgy vitte végbe ezt a csodát, hogy a recept olvasása közben elveszítettem a fonalat, mert bár Éci a lehetõ legegyszerûbb tiramisut szerette volna elõállítani, a lehetõ legkreatívabb és idõigényesebb recept kerekedett belõle. Na de ez is azt bizonyítja, hogy a kreativitásnak nincs határa, vagy ha mégis akkor az a csillagos ég!!!
recept itt
Köszi Lányok a közös projectet, remélem még összehoz minket a sors!