Epres-aszús tortácska

2012-05-03

sponsored links



A Patricius Borház versenyének utolsó fordulójára készítettem ezeket a finom, apró tortácskákat eperrel, ami a szezonalitást képviseli, naranccsal, ami az aszú citrusos ízeiben is megjelenik, és az egészet gesztenyemézzel tettem különlegessé. Mivel, vajmi keveset értek a borokhoz, így sajnos nem tudom szakértõként jellemezni az ízeit és a savait. Kinyitottam, hagytam kissé levegõzni, majd kóstoltam, hosszasan ízlelgettem szagolgattam.

Egy nagyon könnyû, finoman édes, nem tömény, kellemesen savas bor, amihez nagyon jól passzol az eper, a gesztenyeméz és a narancs. Nagyon minimálisan édesítettem ezt a desszertet, hogy a cukor ne nyomja el az ízeket, minden íz jól kivehetõ maradjon és mégis simuljanak egymásba, ne legyen egyikük sem túl intenzív, túl harsogó. De az aszú íze is feltûnjön az össz ízhatásban.

Fûszeres Eszternél olvasható a borhoz egy kis jellemzés, ami segít megismerni ezt a nagyon finom aszút.
      "Patricius Tokaji  4 puttonyos Aszú 2003
 A szemenként szüretelt, nemesen töppedt szõlõszemek aszalt gyümölcsös és citrusos ízei mellett megjelenik a Botrytis aromája.
A szép savak egyensúlyban tartják bort, a mély, telt aromák szerkezetet adnak neki. Ízében megjelenik: aszalt kajszibarack, kandírozott narancshéj, dió, zöldtea. Cukortartalma  a Katinkához hasonló, ízérzetre fanyar és komplex, hosszú lecsengéssel. A bor három évig tölgyfahordóban érlelõdött."

Hozzávalók 9 db-hoz:
10 dkg simaliszt
10 dkg eper
5 dkg puha vaj ...

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Szilvsgombc/~...

sponsored links

Keres?s