Epres alagút
sponsored links
A másik, szülinapi epres sütim. Ezt is anyuék csinálták, biztos ami biztos alapon a marcipános epres szelet mellé, hogy egészen biztosan jusson mindenkinek desszert. :)
Emlékeim szerint egyszer ezt már megsütötték nekem, csak akkor kevésbé sikerült. Most viszont tökéletes lett! Kívülrõl is jól mutatott és belülrõl is szépen összeállt a zselatinos-tejszínhabos töltelék. És az íze... Hmmm....
A recept a 2009. május 20-i Nõk Lapjában jelent meg.
Hozzávalók a piskótához:
- 8 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítõ
- 5 tojás
- 2 evõkanál víz
- 1 kávéskanál citromlé
- 7 + 8 dkg kristálycukor
- 2 evõkanál porcukor a szóráshoz
- eperlekvár
A lisztet és a keményítõt összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a citromlével és 7 dkg cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 evõkanál vízzel és 8 dkg kristálycukorral. Felváltva beleforgatjuk a habot és a keményítõs lisztet, majd sütõpapírral kibélelt kb. 30 x 40 cm-es tepsibe simítva, 180 fokra elõmelegített sütõben 8-10 percig sütjük.
Megszórunk porcukorral egy, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Tepsistül ráborítjuk a sütõbõl kivett piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a sütõpapírt, és benedvesített konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni. Közben az eperlekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a kihûlt lapot. Végül szorosan feltekerjük a piskótát.
Hozzávalók a töltelékhez és a díszítéshez:
- 30 dkg eper
- 3 + 2 dkg porcukor
- 1 evõkanál citromlé
- 1/2 tasak vagy 3 lap zselatin
- 1 + 1 tasak vaníliás cukor
- 1,5 + 1 dl habtejszín
- 2 evõkanál narancslikõr
- 1/2 tasak habfixáló
- citromfû / mentalevél
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit felaprózzuk, összekeverjük a 3 dkg porcukorral és a citromlével. Lefedjük, fél órát pihentetjük.
Folpackkal kibélelünk egy 1,2 - 1,3 liter ûrtartalmú õzgerincformát, úgy hogy a két vége jócskán túllógjon a forma hosszabbik oldalainak peremén. A piskótatekercset 20 db, kb 1 cm-es csigára vágjuk. Hatot félreteszünk, hatot a forma aljára, négyet-négyet pedig az oldalára fektetünk.
A zselatint elkeverjük 1/2 dl hideg vízzel, 8-10 percig állni hagyjuk (a zselatinlapokat a csomagoláson található felhasználási javaslat szerint felpuhítjuk). 2 dkg porcukorral és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verünk 1,5 dl tejszínt. Botmixerrel, néhány pörgetéssel nem túl finom péppé törjük az epret. A zselatinhoz öntjük a likõrt, éppen csak felolvasztjuk, majd hozzáadunk 3-4 evõkanál eperpépet, elkeverjük benne, végül gyors mozdulatokkal a maradék péphez keverjük. Apránként, kíméletesen beledolgozzuk a tejszínhabba.
A krémet az õzgerinc belsejébe, a piskótabélésbe simítjuk. Tetejére fektetjük a félretett 6 db piskótacsigát. Ráhajtjuk a fóliavégeket és 8 órára betesszük a hûtõbe dermedni.
Tálalás elõtt hosszúkás tálra borítjuk az alagutat, lehántjuk róla a fóliát. 1 tasak vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt és csillagcsõrös habzsák segítségével kidíszítjük vele a süteményt. A félretett eperszemeket, citromfû vagy mentalevélkéket is tegyünk rá.
Könnyû, lágy tésztájú, habos töltelékû sütemény. Málnával, szederrel, áfonyával is elkészíthetõ!
Emlékeim szerint egyszer ezt már megsütötték nekem, csak akkor kevésbé sikerült. Most viszont tökéletes lett! Kívülrõl is jól mutatott és belülrõl is szépen összeállt a zselatinos-tejszínhabos töltelék. És az íze... Hmmm....
A recept a 2009. május 20-i Nõk Lapjában jelent meg.
- 8 dkg liszt
- 4 dkg étkezési keményítõ
- 5 tojás
- 2 evõkanál víz
- 1 kávéskanál citromlé
- 7 + 8 dkg kristálycukor
- 2 evõkanál porcukor a szóráshoz
- eperlekvár
A lisztet és a keményítõt összeszitáljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a citromlével és 7 dkg cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 evõkanál vízzel és 8 dkg kristálycukorral. Felváltva beleforgatjuk a habot és a keményítõs lisztet, majd sütõpapírral kibélelt kb. 30 x 40 cm-es tepsibe simítva, 180 fokra elõmelegített sütõben 8-10 percig sütjük.
Megszórunk porcukorral egy, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Tepsistül ráborítjuk a sütõbõl kivett piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a sütõpapírt, és benedvesített konyharuhával letakarva hagyjuk kihûlni. Közben az eperlekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a kihûlt lapot. Végül szorosan feltekerjük a piskótát.
Hozzávalók a töltelékhez és a díszítéshez:
- 30 dkg eper
- 3 + 2 dkg porcukor
- 1 evõkanál citromlé
- 1/2 tasak vagy 3 lap zselatin
- 1 + 1 tasak vaníliás cukor
- 1,5 + 1 dl habtejszín
- 2 evõkanál narancslikõr
- 1/2 tasak habfixáló
- citromfû / mentalevél
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A többit felaprózzuk, összekeverjük a 3 dkg porcukorral és a citromlével. Lefedjük, fél órát pihentetjük.
Folpackkal kibélelünk egy 1,2 - 1,3 liter ûrtartalmú õzgerincformát, úgy hogy a két vége jócskán túllógjon a forma hosszabbik oldalainak peremén. A piskótatekercset 20 db, kb 1 cm-es csigára vágjuk. Hatot félreteszünk, hatot a forma aljára, négyet-négyet pedig az oldalára fektetünk.
A zselatint elkeverjük 1/2 dl hideg vízzel, 8-10 percig állni hagyjuk (a zselatinlapokat a csomagoláson található felhasználási javaslat szerint felpuhítjuk). 2 dkg porcukorral és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verünk 1,5 dl tejszínt. Botmixerrel, néhány pörgetéssel nem túl finom péppé törjük az epret. A zselatinhoz öntjük a likõrt, éppen csak felolvasztjuk, majd hozzáadunk 3-4 evõkanál eperpépet, elkeverjük benne, végül gyors mozdulatokkal a maradék péphez keverjük. Apránként, kíméletesen beledolgozzuk a tejszínhabba.
A krémet az õzgerinc belsejébe, a piskótabélésbe simítjuk. Tetejére fektetjük a félretett 6 db piskótacsigát. Ráhajtjuk a fóliavégeket és 8 órára betesszük a hûtõbe dermedni.
Tálalás elõtt hosszúkás tálra borítjuk az alagutat, lehántjuk róla a fóliát. 1 tasak vaníliás cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük a maradék 1 dl tejszínt és csillagcsõrös habzsák segítségével kidíszítjük vele a süteményt. A félretett eperszemeket, citromfû vagy mentalevélkéket is tegyünk rá.
Könnyû, lágy tésztájú, habos töltelékû sütemény. Málnával, szederrel, áfonyával is elkészíthetõ!