Epervaj birsalmával sûrítve tartósítószer nélkül
sponsored links
A címet olvasva rögtön felmerül három kérdés.
1)
Hogyan lehetséges a tavaszi epret az õszi birsalmával házasítani?
Nos úgy, hogy a birsalma volt elõbb ?
Amikor termett tavaly, natúr, minden nélkül, csak összeturmixolva fõztem be.
Most pedig elõvettem a kamrapolcról.
2)
Miért adtam a birsalmavelõt az eperhez?
Hogy besûrítse. Nem akartam sokáig fõzni, nem akartam bolti sûrítõt használni.
3)
Miért vaj?
Nem, nincs semmi köze az igazi tejszínbõl készült vajhoz.
Egyszerûen így hívják textúrájában a vajra emlékeztetõ nagyon krémes,
többször turmixolt, és/vagy szitán áttört lekvárt
(készíthetünk még más gyümölcsbõl, zöldségbõl sõt olajos magokból).
Epervaj
Hozzávalók
eper
20 % birsalma-velõ
15 % cukor
vaníliarúd
Így csináltam
- Az epret befõzéshez elõkészítettem: többször megmostam, kicsumáztam, fazékba raktam.
- Felforraltam.
- Beleraktam a vaníliarúd kikapart magjait.
- Hozzáadtam a cukrot.
- Hozzáadtam a birsvelõt.
- Összeturmixoltam.
- Összeforraltam.
- Újra turmixoltam. Sokáig, krémesre.
- A befõzés szabályai szerint elõkészített üvegekbe kanalaztam
és száraz dunsztban hagytam kihûlni.
A befõzés elõkészítésérõl és a száraz dunsztról itt írtam:
sûrû, krémes |
Röviden
A birsvelõt, a vaníliamagokkal és 15 % cukorral felforralt eperhez adtam.
Botmixerrel többször, egészen krémesre turmixoltam.
Eperlekvárok, dzsemek a blogon, összefoglaló:
Gyermek Barátnõmtõl ? kaptam a csokrot ?