Epertorta kakaós piskótával
sponsored links
Hozzávalók:
- 30 dkg rétesliszt
- 3 evõkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál sütõpor
- 4 tojás
- 20 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 50 dkg eper
- savanykás lekvár (eper/ribizli/csipkebogyó)
- 25 dkg mascarpone
- 5 evõkanál cukor
- 2 dl habtejszín
- 2 lapzselatin
1. A réteslisztet, a kakaóport, a sütõport és a sót összekevertem. Egy másik tálban gépi habverõvel kikevertem a szobahõmérsékletû vajat a cukrokkal, egyenként beledolgoztam a tojásokat, majd több részletben beledolgoztam a langyos tejet és a lisztes keveréket is.
2. Egy 24 cm átmérõjû kapcsos tortaformát kibéleltem sütõpapírral (ki is lehet vajazni), beleöntöttem a tésztát, majd 170 fokos sütõben kb. 50 percig sütöttem.
3. Az epreket megtisztítottam, a szebb darabokat félretettem díszítéshez, a többit pedig villával összenyomkodtam. A tejszínbõl kemény habot vertem, a zselatint vízbe áztattam. A mascarponét alaposan kikevertem a cukorral és a kinyomkodott zselatinnal. Ehhez a krémhez kevertem kanállal az eperpürét, majd óvatosan a tejszínhabot is.
4. A kihûlt piskótát középen kettévágtam, az alsó réteget megkentem lekvárral és az eperkrém felével. Rátettem a felsõ réteget, azt is megkentem lekvárral, rákentem a maradék krémet, végül eperszemekkel díszítettem.