Epertorta görög joghurttal

2014-05-30

sponsored links


Hozzávalók 26 cm átmérõjû formához
a tésztához:
  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 csapott kávéskanál sütõpor
  • 2 evõkanál víz
  • 2 evõkanál olaj
a krémhez:
  • 40 dkg eper
  • 1 dl citromlé
  • 25 g zselatin
  • 40 dkg görög joghurt
  • 4 dl tejszín alaposan behûtve
  • 10 dkg porcukor
a tetejére és az oldalára:
  • kb. 60 dkg eper
  • mentalevél
Bekapcsoljuk a sütõt 180 fokra alsó-felsõ sütésmódban, a tortaforma alját sütõpapírkoronggal béleljük.
Habosra keverjük az egész tojásokat a cukorral, ez robotgéppel is legalább 10 perc, beleöntjük az olajat és a vizet, majd kézi habverõvel hozzáforgatjuk óvatosan a sütõporos lisztet.
A tortaformába öntjük és 10-12 perc alatt megsütjük a piskótát. Kivesszük a formából, rácson hagyjuk hûlni, a formát elmossuk és visszatesszük bele a tésztalapot. (az alján rajta marad a sütõpapír!)
Kirakjuk az oldalát félbevágott eperszemekkel körben.
A krémhez botmixerrel pürésítjük az epret a citromlével, a püré felét kis lábosba öntjük, kézi habverõvel elkeverjük benne a zselatint és félretesszük.
A maradék eperpürét összekeverjük a joghurttal és a porcukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt is. A zselatint kis lángon kevergetve feloldjuk, majd a tûzrõl levéve belevegyítünk 4-5 evõkanálnyi joghurtos krémet, és ezután csurgatjuk folytonos keverés mellett a többihez.
A krémet a tortaformába töltjük óvatosan, tetejét elsimítjuk és hûtõbe tesszük legalább 3-4 órára.
Tálalás elõtt vékony pengéjû késsel körben elválasztjuk a tortát a formától, lekapcsoljuk a karimát róla, és a sütõpapír alá nyúlva tálra csúsztatjuk. Tetejét kirakjuk félbevágott eperrel és díszíthetjük menta-, vagy citromfûlevéllel.

A piskótalap mindig kissé zsugorodik a hûlés során, ezért nem látszik most alul, mert a saját formájába tettem vissza, és a krém becsurgott a lap és a karima közé.
Ha ez valakit zavar, akkor állítható tortakarimával kell körbevenni a lapot. Vagy süssünk nagyobb piskótalapot és abból vágjuk ki pontosan a tortaforma méretével egyezõ lapot.

Tipp: a formát körben nagyon vékonyan kikenhetjük olajjal, így könnyebb eltávolítani a karimát tálalás elõtt.



Folytats a blogon ... www.mohakonyha.hu/2014/05/epertorta-g...

sponsored links

Keres?s