Eperszörp

2014-05-26

sponsored links









Ezidáig még nem volt érkezésem eperszörpöt készíteni. Ettük az epret frissen, csak úgy magában, sütiben, pudinghoz, joghurttal... készült dzsem és fagyi, de a szörp valahogy kimaradt. Hétvégén párom szüleinél voltunk látogatóban és kaptunk tõlük egy nagy tál frissen szedett epret. :) Mivel oltári hõs vagyok, így lemondtam a saját részemrõl, hogy alkotási vágyamat kielégítendõ, abból az eperbõl szörp készülhessen. :D






Hozzávalók ~1 l szörphöz:
50 dkg eper (tisztítva)
5 dl víz
50 dkg cukor
fél citrom leve


  1. Az epret feldaraboljuk, majd a vízzel és a citromlével együtt felforraljuk. Kissé szétnyomkodjuk. (én ehhez krumplinyomót használtam)
  2. 3-4 perc forralás után levesszük a tûzrõl és kicsit állni hagyjuk.
  3. Egy szitát kibélelünk ritka szövésû anyaggal -konyhai célra használt textilpelenka tökéletes- és átszûrjük rajta a szörpalapot. Az anyagot összefogva, megtekerve -vigyázzunk, mert forró- jó alaposan kinyomkodjuk az eper levét.
  4. Az eperléhez adjuk a cukrot, majd közepes lángon addig kevergetjük, míg a cukor teljesen elolvad. Felforraljuk.
  5. A forrás közben képzõdõ habot leszedjük a szörp tetejérõl, majd forrón, tiszta, száraz üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, majd fejre állítjuk ~5 percre. Ha kihûltek, mehetnek a kamrapolcra. Vagy egyenesen a hûtõbe, mert úgy is rögtön megkóstoljuk. :D Tetszés szerint hígítandó.









    Hûvös, sötét helyen elvileg 6 hónapig is eláll. :)

    Alapötlet: www.kaldeneker.hu

    Folytats a blogon ... konyhaninnenkertentul.blogspot.com/20...

    sponsored links

    Keres?s