EPERREL DISZITETT KRÉMESKOSARAK

2014-05-27

sponsored links


Ez a sütemény mutatós és nagyon finom, egyik kedvencünk a családi recepttárból, mindig sikere volt a vendégek körében, bármilyen alkalomból készítettük. A 90-es évek elején-közepén még öcsém esküvõi asztalán is méltó helyen díszítette a sokszínû süteményes kínálatot.


Gerdi panaszolta, hogy csak erélyes biztatásra jöttek ki a kosárkái a formából. Említettem a hozzászólásban, hogy nekem olyan finom receptem van, ahol a kosárka magától ugrik ki a fémformából.
Éva majd Okki is panaszolta, hogy sütés után a mosogatás még szörnyûbb! Erre is van megoldásom, mert én csak kitörlöm konyhai papírkendõvel és elrakom a helyére a legközelebbi felhasználásig.
A másik leírt recept szintén családi, Ági nénitõl, még 1976-ban körmöltem be kalligrafikus írásommal szakácsfüzetembe:)
Egyszerre a fele mennyiség is elég fogyasztásra, de én ennyit szoktam egyszerre kisütni, mert 1-2 hétig eláll a kisütött forma, amit késõbb is beosztva, be lehet tölteni.


Hozzávalók:

500 gliszt
200 gmargarin (vaj)
200 gporcukor
1 egész tojás (vagy 1 tojás sárgája)
3 dk jó fajta kakaó
2 dl(200 g) tejföl (tejet nem, mert rágóssá teszi)
késhegynyi szódabikarbóna vagy ? csomag sütõpor
pici só

Vigyázzunk, hogy a margarin ne olvadjon meg! Elõször egy mélyebb tálban kézi habverõvel jól átforgatom a tejfölt a tojással, a porcukorral, majd a kakaóval. Utána összezárt ujjal dolgozzunk, ne tenyérrel- jól kidolgozzuk a hozzávalókat. Félórát pihentetjük a hûtõben. Vékonyra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk. Én úgy szoktam, hogy a 2 hüvelykujjam segítségével a kosárforma falához nyomkodom a tésztát, elvékonyítva és a tetejérõl lesimítom a peremrõl lelógó felesleget. Nem kell a formát kizsírozni sütés elõtt!!!!!
Tepsibe sorakoztattam és kb 60 db kosárkát kisütöttem. 25 perc alatt készen voltak kb 180Cfokon sütve. Konyhakendõ segítségével még melegen kiborítgattam õket egy nagyobb tálcára. Ezt a mennyiséget a kisebb sütõmben 3-szorra sütöttem ki :)


Elkészítettem a pudingos krémet.

Fele mennyiségû kosárka betöltéséhez fél adag krémet készítsünk! 1 ltejhez 4 csomag vaníliás (vagy lehet banán ízût) pudingot a szokott módon kifõztem. Hagytam kihûlni. 400 g vajat habosra kevertem ízlés szerinti kevés porcukorral és egybevarázsoltam a fõtt résszel és fakanállal alaposan kihabosítottam.
Mehet bele- rum vagy rumeszencia, egy citrom reszelt héja, egy csomag beáztatott mazsola, megpörkölt, héjától megszabadított kisebb darabokra tört dió, fõtt, apróra vágott narancshéj.
A kosarakat megtöltjük ezzel a finom tartalommal és tetejébe nyomunk egy szem mosott epret vagy meggyet esetleg meggybefõttet.



A másik receptet ide másolom a nagybecsû füzetembõl:

?Kosár

300 gliszt
100 gvaj
2 tojás sárgája
5 dk vaníliás cukor
2 szegfûszeg
reszelt citromhéj (vagy citromlé)
rum
1 kávéskanál sütõpor

Krém:

150 gvaj
80 gcukor
vanília
2 dltej
40 gliszt
2 tojás sárgája

Díszítés:

80 gszép eper

A bevonathoz: 30 dkg ribizli vagy eper, 300 g cukor, citromlé, 2 dl zselatinpor (hab)

A szegfûszeget a vaníliás porcukorral mozsárban összezúzzuk. A lisztet a vajjal és a csipetnyi sóval összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, fél citrom levében elkevert késhegynyi sütõport, kevés reszelt citromhéjat, kanálnyi rumot és linzertésztát gyúrunk belõle. Ezt jól lehûtjük, majd vékonyra kinyújtva, nagyobb kerek kiszúróval 25 tésztalapot szaggatunk ki belõle. Ezekkel kisebb fémformákat bélelünk ki, majd a tésztát kisütjük.

Közben a krémhez való anyagokat keverõtálba tesszük és forró vízgõz felett (nem fontos) habverõvel kevergetve addig fõzzük, amíg besûrûsödik. Ekkor levesszük a tûzrõl és lehûtjük. Ezután jól kikeverjük, amíg könnyû, habszerû krémet kapunk. Likõrrel ízesítjük és megtöltjük vele a tésztakosárkákat. Tetejüket jól megmosott, szitán lecsurgatott eperrel diszítjük és hûtõbe tesszük. Az eperre jöhet egy kis tejszínhab is.?


Facebookon is követhetitek a receptjeimet! 
vicuska13.blogspot.hu

Folytats a blogon ... vicuska13.blogspot.com/2014/05/eperre...

sponsored links

Keres?s