Eperlikõr

2014-03-10

sponsored links

Eperlikõr

Hozzávalók :
  • 1 kg szamóca (földieper)
  • 1/2 kg cukor
  • 0,7 liter vodka
Elkészítés:

Az epret alaposan megmosom, leszedem a csumáját, félbevágom, beteszem egy nagy üvegbe, s rászórom a cukrot rétegesen. Ráöntöm a vodkát, lezárom, s beteszem a spájzba. Elõször arra gondoltam, hogy fûszerezem, például mentalevéllel, s  szegfûszeggel, de aztán letettem róla.

Én Iránban a gyümölcslikõröket kitettem a napos teraszra érni. Nagyon finom lett. Most viszont a neten körülnézve azt láttam, hogy mindenki árnyékos, hûvös helyre teszi, s legalább egy hónapig érleli.

Nos, én június 25-én tettem el, akkor így nézett ki:




Ma lefejtettem a likõrt. két üvegbe, bõ egy liter lett,.8,5 hónapig érett. Ízre kellemes, de talán túl édes (konty alá való). A cukor csak egy része alakult át alkohollá. Legközelebb visszatérek a már bevált módszerhez.

Ausztriában többször ittam dirndlit, melynek a  neve azonos a nõk Ausztriában: Tirolban, Bajorországban, Svájcban, Süd-Tirolban hordott népviseletével, mely területeként változó, de az pálinka, s nem likõr.  A Dirndl a német Dirne szóból származik, melynek a jelentése lányka.

A müncheni Oktoberfest-en szinte kötelezõ viselet.




Folytats a blogon ... eshobbychef.blogspot.com/2014/03/eper...

sponsored links

Keres?s