Eperlekvár és öntet, tartósítószer nélkül.
sponsored links
Az idei 2. eperlekvár, kevés cukorral készült.
Este kezdtem a munkát.
A tisztogatás után, a gyümölcsöt lecukroztam, még párszor megkevertem és így hagytam reggelig.
Reggelre levet eresztett.
Ezt a levet forralás után üvegbe töltöttem, ez lett az öntet.
(Az öntetet sokféleképpen tudom majd felhasználni, de akár 1-2 evõkanálnyi sok-sok vízben, pár citromkarikával és jégkockával remek frissítõ, a napi víz mennyiségen túl.)
(Az öntetet sokféleképpen tudom majd felhasználni, de akár 1-2 evõkanálnyi sok-sok vízben, pár citromkarikával és jégkockával remek frissítõ, a napi víz mennyiségen túl.)
A fazékban maradt gyümölcsöt botmixerel összeturmixoltam.
Így kevés idõ alatt, kevés fõzéssel, "sûrûsítõ" nélkül, sûrû, de még folyós lekvárom született.
A gyümölcs mennyiségéhez viszonyítva 20 %-a cukrot tettem hozzá.
A cukor igény szerint változtatható, bármilyen más édesítõre cserélhetõ.
A tartósítószer nélküli befõzés alapjairól -elõkészületek, száraz dunszt, stb.- itt írtam:
Az idén eltett bodzavirágos eperlekvár, itt található:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/06/bodzaviragos-eperlekvar-tartositoszer.html
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2014/06/bodzaviragos-eperlekvar-tartositoszer.html
Eperlekvár
Hozzávalók
eper és cukor
Az epret megtisztítottam, megmostam, majd lecukroztam.
Néhányszor megkevertem, majd a hûvös kamrában hagytam reggelig.
Reggel forrni tettem, majd a forró levét üvegbe szûrtem.
Az üveget lezártam és a száraz dunsztba raktam.
A rostos gyümölcsöt -botmixerrel- kedvem szerint összeturmixoltam.
Hagytam még pár percig forrni, majd elzártam a tüzet és a forró lekvárt üvegekbe kanalaztam.
Légmentesen lezártam a kupakokkal -amíg a többivel kész lettem- fejre borítottam.
A száraz dunsztba raktam az öntet mellé.
Itt hagytam kihûlni (24 óra vagy több).
Megjegyzés
Egyszerre kis mennyiségeket fõzök be, általában 2-3 kg-ot, hisz az érés üteméhez igazodom
és elsõsorban nyersen, frissen fogyasztjuk, csak a maradék kerül a kamrapolcra.