Eperlekvár pektinnel - lépésrõl lépésre
sponsored links
Szerencsére, már elérhetõ áron kapható az eper, így bátran nekiláthatunk a lekvárfõzésnek. Bátran, mert a pektin segítségével még a nem túl gyakorlott háziasszonyok is tökéletes lekvárt készíthetnek. A jó lekvár titka egyébként az érett, hibátlan gyümölcs, így alaposan válogassuk, mossuk át azokat, mielõtt nekilátunk a hadmûveletnek. 1 láda eper egyébként 6 kg körül van; ebbõl kb. 10 nagyobb üveg lekvárral számolhatunk.
Hozzávalók:
- 1 csomag pektin (ez 10 kg lágy lekvárhoz elegendõ, de ha dzsemet szeretnénk, akkor használjunk egy csomagot)
- 6 kg eper
- 40 dkg kristálycukor (vagy nádcukor, vagy nyírfacukor, vagy ennek megfelelõ mennyiségû stevia... - ki, mit szeret)
- fél csomag étkezési citromsav
- 1 nagy fazék (számoljunk azzal, hogy kb. dupla mennyiségre nõ forrás után a szétfõtt eper!)
- tiszta, forró vízzel is átöblített befõttes üvegek+befõzõ celofán+befõttes gumi
Elkészítés:
Alaposan válogassuk és mossuk át az epret. A fazekat öblítsük ki vízzel, de ne töröljük meg. Tegyük bele az eperszemeket és cukrozzuk meg. Hagyjuk így egy óráig legalább, hogy a cukor megolvadjon rajta. Lassú tûzön, víz hozzáadása nélkül kezdjük el fõzni; idõnként kavargassuk meg. Ha már szétfõtt az eper és elkezd az egyveleg bugyogni (bocsánat, de erre nincs jobb szó :-)), akkor a pektint keverjük el egy pici cukorral (1 evõkanál mennyiség kb.) és kevergetve adjuk hozzá az eperhez. Az elsõ forrás után még 5 percig forraljuk, majd zárjuk el és azonnal kezdjük az üvegekbe adagolni. A tiszta üvegeket forró vízzel öblítsük át; maradjon meleg, amikor beletöltjük a lekvárt. A befõzõcelofánt feszítsük egy gumival az üveg tetejére és arra szorítsuk rá a fedelet. Állítsuk fejre, hagyjuk így kihûlni (van, aki mindössze 5 percre hagyja így, én kihûlésig szoktam) és már mehet is a kamrapolcra. Jó étvágyat hozzá! :-)