Eperlekvár
sponsored links
Nos, mivel kértétek, akkor részletesen leírom az eperdzsem vagy lekvár receptjét. Háromféle dr Oetker dzsemfix közül választhatunk:
1:1 - ez készül a legtöbb cukor hozzáadásával
2:1-ben
3:1 - ez a legkevesebb cukrot kívánja meg
Nos én az utóbbival készítettem, szóval dr Oetker dzsemfix 3:1-bent használtam!
1:1 - ez készül a legtöbb cukor hozzáadásával
2:1-ben
3:1 - ez a legkevesebb cukrot kívánja meg
Nos én az utóbbival készítettem, szóval dr Oetker dzsemfix 3:1-bent használtam!
Hozzávalók (a dzsemfix tasakon lévõ leírás szerint!!)
1250 gramm eper
350 gramm cukor
1 tasak dr Oetker 3:1 dzsemfix
Ez a mennyiség két befõttes üvegnyi lekvárhoz elég! Ha 5 kg epret fõzünk be, akkor is egyesével, 1250 grammonként készítsük, mert más a befõzési ideje!
Szóval lemérünk 1250 gramm (1 kg is elég) epret, kicsumázzuk (késsel vágjuk ki, hogy a szára se maradjon benne), megmossuk és késsel az apró szemû epreket felezzük, a nagyobbakat esetleg negyedeljük. Én inkább az apró szemû, tényleg házi termelõtõl, esetleg a kertbõl szedett epret javaslom. Minél édesebb az eper, annál jobb lesz.
Lábasba tesszük az epret, hozzáadjuk a kimért cukrot és az egy tasak dzsemfixet. Én itt kézi mixerrel egy kicsit össze turmixoltam, de hagytam benne eperdarabokat is. Állandó keverés mellett felfõzzük, forraljuk és forráspont után még (ahogy a tasakon is írja), 1-2 percig -állandó keverés mellett!!!- zubogtatjuk. A keverést egy percre se hagyjuk abba! :D
Majd fertõtlenített üvegekbe töltjük a lekvárt egy merõkanál segítségével és az üvegeket 5 percre fejre állítjuk. Ha kihûltek, érdemes az üvegeket még egy kicsit összerázni, hogy a habos része keveredjen el, így tiszta dzsemet kapunk. Ahogy kihûlt, azonnal fogyasztható. Én kanálszámra eszem magában is, olyan finom.