Eperlekvár datolyával édesítve
sponsored links
Tavalyi kreálásom eredménye ez az eperlekvár, amibõl talán még 2 kicsiny üvegecskével õrzök, hátha idén nem jön össze a saját eperlekvár befõzés. (A napokban magas lázam volt, tartok tõle, mire teljesen felépülök, már nem lesz befõzõ eper.) Múlt évben nem tudtam idõben közölni eme remeket, így pótolom mulasztásom sokak örömére. Jó hír, hogy datolyát alkalmazva nem kellett cukrot hozzáadnom. Öröm volt télen rájárnom erre a sikertermékemre. :)
A recept:
Hozzávalók:
- kb. 4 -5 kg eper
- 30 dkg datolya (vagy több, ha édesszájúbbaknak készül)
- üvegek
- befõzési fólia
+ fahéj (Az utolsó néhány üvegbe kitöltés elõtt kevertem hozzá a lekvárhoz, így lett pár fahéjas-datolyás eperlekvár is.)
Elkészítés:
Mint minden befõzés, úgy ez is két nélkülözhetetlen alappal indul.
- A gyümölcsök alapos átmosása (többszöri vízben, az én epreim háromszor is megfürödtek jó hideg vízben), és természetesen az esetleges rossz szemek kiválogatása
- Az üvegecskék elõkészítése. A következõ hadmûvelettel érdemes ezt végezni:
Keressünk néhány elfekvõben lévõ lehetõleg csinosabb üveget. Gyõzõdjünk meg arról, hogy a kupakok épek és rozsda, karcmentesek. Mossuk el õket, ha szükséges, forró mosogatószeres vízben áztassuk le a címkéket. Miután kívül belül a kupakokat és üvegeket eltisztítottuk, fogjunk egy nagyobb tepsit. Helyezzük az üvegeket és a fedõket a tepsibe. Engedjünk vizet mindegyik üvegbe kb. félig, valamint a tepsibe is öntsünk valamennyi vizet. Sütõbe rakva addig melegítsük, míg az üvegekben a víz forrni kezd. Amikor már felforrt a víz mindegyik üvegben, kivehetjük a sütõbõl. Fontos, hogy ezt vízforralós tevékenységet már akkor csináljuk, amikor szinte kész a lekvárunk. Ugyanis a felforrósított, átsterilizált üvegekbe szinte azonnal tölthetjük a lekvárokat.
A lekvár elkészítése:
Miután alaposan átmostuk az eperszemeket, odatesszük fõzni és közben krumplinyomóval kicsit áttörjük a gyümölcsöt, vagy botturmixot is használhatunk erre a célra. Míg az eper melegedik, a datolyákat elõkészítjük. A datolyaszemeket (mag nélkül) meleg vízben kicsit átmossuk, majd felaprítjuk õket. Ízlésünknek megfelelõen édesíthetjük vele a lekvárt. Nekem a több kg eperhez mindössze 30 dkg datolya elég volt. A felaprított datolyákat hozzákeverjük a lekvárhoz.
Mivel én zselésítõ anyag nélkül szerettem volna készíteni, így arra az elhatározásra jutottam, hogy az eper levét leszûrtem. Így egy tömörebb anyagú lekvárt kaptam.
Végül a leszûrés után a felforralt üvegekbõl még szinte forró állapotukban kiöntjük a vizet és a helyére az elkészült eperlekvárt öntjük. A megtöltött üvegek tetejére fóliát teszünk. A fedõt alaposan rácsavarjuk majd elõkészített meleg helyre fejjel lefelé állítjuk.
A meleg hely jelen esetben nyári takaró és törölközõ párost jelentette egy tiszta lavorban. De máskor már rekeszbe is tettem, doboz sem megvetendõ. A lényeg, hogy ezt a "melegdunszt" helyet elõbb kell elkészíteni. Az idõ alatt, míg a lekvár a tûzön rotyog. Miután fejjel lefelé az összes üveget a száraz, meleg helyre állítottuk, lefedjük õket, hogy melegen tartsuk és így várjuk meg, míg kihûlnek az üvegek. Legalább 24 óra kell nekik. Szóval ellenõrizni ráér másnap. Ha már hidegek az üvegek, akkor érdemes felcímkézni õket, majd pedig hideg, sötét helyen (Pl. pince vagy kamra) tárolni.
Természetesen maradt ki még egy kevés, ami nem került üvegbe. Gyorsan el is fogyott. Lekvárfõzésnél megeshet, hogy nem tudjuk az egészet üvegbe tölteni. Tiszta edénybe rakva (akár üveg) a hûtõben egy darabig megõrzi minõségét. Bár szerintem elõbb elfogy, mint megromlana.