Eperlekvár akácvirággal
sponsored links
Az elmúlt napokban készítettem akácitalt, a bodzalé mintájára, fantasztikusan finom, nekem jobban is bejön mint a bodza, pedig azt is eléggé szeretem. Innen jött az ötlet, hogy kipróbáljam az akácos dzsemet, és bizony nagyon ütõs, végleg felkerül a listára.
Hozzávalók:
- 1 kg eper
- 0,5 kg 2:1 koronás befõzõcukor
- 4-5 fürt akácvirág
Mint mindig, a befõzés az üvegek sterilizálásával kezdõdik. Alaposan elmosogatom a kis üvegeket, majd félig megtöltöm õket vízzel. Beteszem a mikroba és a legmagasabb fokozaton 8-10 percig forralom.
Közben megmosom az epret, gondosan átválogatom és lecsepegtetem. A kisebb szemeket félbe, a nagyobbakat negyedekbe vágom és egy gondosan elmosogatott edénybe teszem. Az akácot is leöblítem és leszedem a virágokat a száráról. Az eperhez adom. Végül ráöntöm a cukrot és felteszem fõni. megvárom, amíg felforr, majd közepesre veszem a lángot és 8-10 percig fõzöm a lekvárt. Közben ha nagyon habzik óvatosan leszedem a habját.
Próbaként a levébõl cseppentek egy porcelántányérra, ha megdermed a lekvárt azonnal a forró üvegekbe töltöm.
Az üvegeket lekötöm egy celofánnal, majd egy szintén gondosan elmosogatott kupakot tekerek rá. Ezután 5 percre fejtetõre állítom a lekvárokat.
Végül gondosan bebugyolálom õket több réteg takaróval, hogy lassan hûljön ki, azaz száraz dunsztba teszem.
3-4 nap múlva felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.
Akácvirág helyett használhatunk bodzavirágot is!