Eperkrémes-mákos torta
sponsored links
Eperkrémes-mákos torta maltitollal |
Ismét ételallergiás személynek sütöttem, egyúttal cukorbeteg ismerõsömnek is juttattam belõle.
Tészta hozzávalói:
10 deka darált mák
10 deka teljes kiõrlésû búzaliszt
1 csipet só
10 deka maltitol
10 deka puha vaj
1 biocitrom reszelt héja (most kimaradt)
2 tojás
1 deci tej
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütõpor
Krém hozzávalói: 20 deka eper (lehet fagyasztott is)
35 deka mascarpone
10 deka maltitol
1/2 biocitrom(most kimaradt)
4-5 evõkanál cukormentes eperlekvár (elhagyható)- most kimaradt
2 teáskanál zselatinpor -nálam Zselatin fix
1 deci víz (most kimaradt)
A piskótához a mákot ledaráltam a fele maltitollal, majd összekevertem a liszttel, szódabikarbónával meg a sütõporral. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjékbõl csipet sóval kemény habot vertem. A tojássárgákat a lágy vajjal meg a többi maltitollal jól kikevertem, utoljára a tejet is hozzáadtam apránként. Több részletben hozzákevertem a lisztes elegyet, majd óvatosan a tojáshabot. Szilikon formába öntöttem a masszát(20 centi átmérõjû), és 170 fokra elõmelegített sütõben fél óra alatt megsütöttem (tûpróbát végeztem). A formában hûtöttem ki.
A krémhez az eperre rászórtam a maltitolt, kicsit összetörtem egy villával, majd kislángon tûzre tettem. Mikor felforrt, le is kapcsoltam alatta a lángot, majd botmixerrel pürésítettem és hagytam kihûlni. Aztán hozzákevertem a mascarponét, végül pedig belekevertem fél zacskó Zselatin fixet. Kicsit hûtõbe tettem dermedni.
Torta összeállítása.
A kihûlt piskótát lapjában kettévágtam, az alsó lapra rákentem a krém felét, ráborítottam a másik lapot majd kívül is körbekentem.
Elosztottam a tortát egy ételallergiás, és egy cukorbeteg személynek, de természetesen én is megkóstoltam - nagyon finom volt! ? Semmilyen mellékíze nem volt, aki nem tudta mibõl készült, nem mondta volna meg, hogy nem egészen hagyományos.
Elosztottam a tortát egy ételallergiás, és egy cukorbeteg személynek, de természetesen én is megkóstoltam - nagyon finom volt! ? Semmilyen mellékíze nem volt, aki nem tudta mibõl készült, nem mondta volna meg, hogy nem egészen hagyományos.
Az eredeti receptet Itt találtam, amit átalakítottam, de nagyon hálás vagyok érte.