Eperkrémes-mákos torta

2018-05-21

sponsored links

Eperkrémes-mákos torta maltitollal

Ismét ételallergiás személynek sütöttem, egyúttal cukorbeteg ismerõsömnek is juttattam belõle.     

     Tészta hozzávalói:
10 deka darált mák                                                     
10 deka teljes kiõrlésû búzaliszt
1 csipet só
10 deka maltitol
10 deka puha vaj
1 biocitrom reszelt héja (most kimaradt)
2 tojás
1 deci tej
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütõpor

Krém hozzávalói:                                                                          20 deka eper (lehet fagyasztott is)                     
35 deka mascarpone
10 deka maltitol
1/2 biocitrom(most kimaradt)
4-5 evõkanál cukormentes eperlekvár (elhagyható)- most kimaradt
2 teáskanál zselatinpor -nálam Zselatin fix
1 deci víz (most kimaradt)                                                                                    
A piskótához a mákot ledaráltam a fele maltitollal, majd összekevertem a liszttel, szódabikarbónával meg a sütõporral. A tojásokat szétválasztottam, a fehérjékbõl csipet sóval kemény habot vertem. A tojássárgákat a lágy vajjal meg a többi maltitollal jól kikevertem, utoljára a tejet is hozzáadtam apránként. Több részletben hozzákevertem a lisztes elegyet, majd óvatosan a tojáshabot. Szilikon formába öntöttem a masszát(20 centi átmérõjû), és 170 fokra elõmelegített sütõben fél óra alatt megsütöttem (tûpróbát végeztem). A formában hûtöttem ki.
A krémhez az eperre rászórtam a maltitolt, kicsit összetörtem egy villával, majd kislángon tûzre tettem. Mikor felforrt, le is kapcsoltam alatta a lángot, majd botmixerrel pürésítettem és hagytam kihûlni. Aztán hozzákevertem a mascarponét, végül pedig belekevertem fél zacskó Zselatin fixet. Kicsit hûtõbe tettem dermedni.
Torta összeállítása.
A kihûlt piskótát lapjában kettévágtam, az alsó lapra rákentem a krém felét, ráborítottam a másik lapot majd kívül is körbekentem.
Elosztottam a tortát egy ételallergiás, és egy cukorbeteg személynek, de természetesen én is megkóstoltam - nagyon finom volt! ? Semmilyen mellékíze nem volt, aki nem tudta mibõl készült, nem mondta volna meg, hogy nem egészen hagyományos.

                                                                   


Az eredeti receptet Itt találtam, amit átalakítottam, de nagyon hálás vagyok érte.


Folytats a blogon ... https://tortafuggo.blogspot.com/2018/...

sponsored links

Keres?s