EPERKRÉMES CITROMOS LINZEREK
sponsored links
eperkrémes citromos linzerek |
Egyszerûen elkészíthetõ és szerintem nagyszerû a savanykás íze. A tésztában a citrom dominál, a töltelék pedig csodás eper. Én fehér csokoládéval csempésztem bele az édes ízt, de a porcukor is remek megoldás.
Hozzávalók
linzer
40 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve?
töltelék
50 dkg eper?
10 dkg cukor
1/2 citrom leve
1 csapott e.k. étkezési keményítõ
díszítés
8 dkg olvasztott fehér csokoládé
Elkészítés
A tészta hozzávalóit, egy tálban dolgozd össze. Ügyelj arra, hogy hideg legyen a vaj. Mivel megy hozzá a citrom leve, ezért könnyen össze fog állni a tészta. Amikor elkészült, tedd fóliába és dugd a hûtõbe pihenni, pár órára.
Az epret tisztítsd meg, vágd félbe, majd tedd egy lábasba, add hozzá a cukrot és a citromlevet és forrald össze. Nem kell órákig fõzni, csak 1-2 percet.
A keményítõt keverd el pinduri hideg vízzel és add a forrásban lévõ eperhez.
Forralj rajta egyet, majd turmixold le az egészet, majd megint forralj rajta egy rövidet és hagyd kihûlni. Kóstold meg, hogy elég édes-e, ha szeretnéd, még adhatsz hozzá cukrot. Mindenki igazítsa a saját ízlésének megfelelõre.
Ha hígnak találod, akkor egy kis zselatinnal tudsz rajta segíteni, de ahogy kihûl egyre sûrûbb lesz. Sûrû, de kenhetõ állagra van szükség.
A kipihent tésztát nyújtsd vékonyra. Én ezt két mûanyag fólia között szoktam csinálni.
Szúrj ki tetszõleges formákat, majd fektesd sütõpapírral takart tepsire.
180 fokra elõmelegített sütõben süsd készre, ez olyan 8-10 perc szokott lenni. Amikor egy ponton kezd halvány barna színt kapni, már kész is.
A kisült linzer még nagyon puha, de pár perc hûtés után már mozgatható.
A kihûlt linzereket töltsd meg gazdagon az eperrel, majd tapaszd hozzá a tetõket.
Olvaszd meg a fehér csokoládét-vízgõz felett-és egy kanál segítségével csorgasd a sütemények tetejére.
Pár óra alatt összeérik és isteni ?
Csak, mert szeretem...kreatív gasztroblog