Eperke
sponsored links
Végre megjelent a piacon az eper (bár sajnos ez még nem az igazi magyar), aminek bevallom nem tudtam ellenállni, és számomra már ott eldõlt, hogy hétvégi desszerthez - ami egy békebeli rizsfelfújt volt -, ebbõl készül majd az öntet.
Az alaprecept a Stahl magazinból származik, de ilyenkor bizony belém bújik a kisördög, így mint azt már megszokhattátok, ezt is kicsit a saját ízlésemre formáztam.
Kókusztejes rizsfelfújt bazsalikomos eperszósszal
Hozzávalók:
a rizsfelfújthoz:
25 dkg kerekszemû rizs
8 dl kókusztej
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj
7 nagy tojás
15 dkg cukor
50 dkg ricotta
5 dkg mazsola
1/2 dl kókuszlikõr
4 evõkanál mandulapálcika
csipet só
az eperszószhoz:
40 dkg eper
2-3 evõkanál barnacukor
1 evõkanál feketeribizli likõr
1/2 csokor bazsalikom levelei apróra vágva
a tálaláshoz:
porcukor
balzsamecet szósz
A kókusztejbe beleöntjük a rizst, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd addig fõzzük, amíg a rizs megpuhul. A rizs egy kicsit maradjon roppanós, hiszen sütés közben is puhul majd. Tegyük bele a vajat és hûtsük le.
A tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd tegyük bele a ricottát, a kókuszlikõrt és a mazsolát.
A tojások fehérjét a csipet cukorral verjük kemény habbá.
A kihûlt rizst keverjük bele a ricottás masszába, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverjük bele a felvert tojásfehérjét.
Egy 26 cm-es tortaformát vajazzunk ki és öntsük bele rizst,majd a tetejét szórjuk meg a mandulapálcikákkal. 170 C-os elõmelegített sütõben süssük 50-60 percig.
Amíg sül a rizsfelfújt, készítsük el az eperszószt. Az epret vágjuk apró darabokra és szórjuk meg a cukorral. Hagyjuk állni 20 percig, hogy az eper levet engedjen, majd öntsük bele a likõrt és tegyük fel fõni. Amikor az eper összeesett, tegyük bele az apróra vágott bazsalikomot és turmixoljuk kicsit össze.
A rizsfelfújtat hagyjuk kicsit hûlni, majd tálaljuk az eperszósszal és öntözzük meg egy kevés balzsamecetszósszal.