Eperke

2018-05-30

sponsored links


Ha eperszezon van, nĂĄlam tĂ©nyleg minden az eperrĂ”l szĂłl. KerĂŒl sĂŒtibe, tortakrĂ©mbe, salĂĄtĂĄba, kĂ©szĂŒl belĂ”le lekvĂĄr, amit bazsalikommal turbĂłzok Ă©s mĂ©g ki tudja mi minden jut mĂ©g majd eszembe? TĂ©nyleg megunhatatlan Ă©s valahogy Ășgy vagyok ilyenkor, mint egy nyaralĂĄssal: igyekszem minĂ©l többször kihasznĂĄlni minden egyes pillanatĂĄt ennek az amĂșgy nem tĂșl hosszĂș idĂ”szaknak. 

A hĂ©tvĂ©gĂ©n gyerekszĂŒlinapi vendĂ©gsĂ©gbe kĂ©szĂŒltĂŒnk, ami egyben egy kis nosztalgiĂĄzĂĄs is volt szĂĄmunkra, hiszen a helyszĂ­n ugyanaz a tĂłpart volt, ahol mĂ©g a kis ĂłvodĂĄsokkal buliztunk pĂĄr Ă©vvel ezelĂ”tt. A közben eltelt idĂ” Ă©s az iskola sem tudta  szĂ©tvĂĄlasztani a barĂĄtokat Ă©s a szĂŒlĂ”ket, Ă­gy gondoltam meglepek mindenkit a kĂ©t Ă©vvel ezelĂ”tt ugyanitt prezentĂĄlt desszertemmel, amit ezĂșttal egy kicsit Ășjragomboltam. Na mit tippeltek, milyen volt a fogadtatĂĄs? :)


HozzĂĄvalĂłk (24 db-hoz):
15 dkg zabkeksz darĂĄlva
10 dkg amaretti keksz darĂĄlva
12,5 dkg olvasztott vaj
kevés mandulakivonat
25 dkg krémsajt
25 dkg mascarpone
1 pĂșpos evĂ”kanĂĄl tejföl
10 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és fél citrom leve
1 dl tejszĂ­n
2 pĂșpozott teĂĄskanĂĄl kemĂ©nyĂ­tĂ”
2 tojĂĄs +1 tojĂĄs sĂĄrgĂĄja
a tetejére:
25 dkg mĂĄlna mĂĄlna
1 evÔkanål cukor
3 g zselatin
pår szem eper díszítésnek

A kekszeket, a mandulakivonatot Ă©s az olvasztott vajat összekeverjĂŒk. A formĂĄba papĂ­rkapszlikat teszĂŒnk Ă©s mindegyik mĂ©lyedĂ©sbe kb. kĂ©t teĂĄskanĂĄlnyit teszĂŒnk. Lenyomkodjuk (Ă©n a mĂ©zcsorgatĂł fejĂ©t hasznĂĄltam) Ă©s hĂ»tĂ”be tesszĂŒk. 
A krĂ©m hozzĂĄvalĂłjĂĄt habverĂ”vel kikeverjĂŒk, aminĂ©l figyeljĂŒnk, hogy szobahĂ”mĂ©rsĂ©kletĂ» legyen. A formĂĄt kivesszĂŒk a hĂ»tĂ”bĂ”l Ă©s råöntjĂŒk a krĂ©met. Nem kell, hogy teljesen tele legyen, mert kell a hely majd az epernek. 160 C-os sĂŒtĂ”ben 10-15 perc alatt kĂ©szre sĂŒtjĂŒk. Nekem kicsit megrepedezett a teteje, de nem kell vele foglalkozni, mert Ășgyis eper lesz rajta. KivesszĂŒk a sĂŒtĂ”bĂ”l Ă©s fĂ©lretesszĂŒk hĂ»lni.
Az epret a kevĂ©s cukorral összemelegĂ­tjĂŒk Ă©s leturmixoljuk. A zselatint kevĂ©s hideg vĂ­zbe ĂĄztatjuk Ă©s a meleg eperben feloldjuk. Hagyjuk kicsit hĂ»lni Ă©s öntsĂŒk a tortĂĄk tetejĂ©re. A tetejĂ©t dĂ­szĂ­tsĂŒk fĂ©lbevĂĄgott eperrel.



Folytatás a blogon ... lelekkonyha.blogspot.com/2018/05/eper...

sponsored links

Keres?s