Eperdzsem
sponsored links
Nálunk mindenki nagyon szereti az eperdzsemet, de én személyesen még sosem fõztem. Most kaptam szép epret elfogadható áron és nem hagytam ki az alkalmat. Igyekeztem spórolni a cukorral, nem fösvénységbõl, hanem azért, mert általában csak annyi cukrot adok az ételekhez, amennyit föltétlenül muszáj. Elég édes volt az eper, elég volt bõven 1 kg.
Hozzávalók:
- 5 kg eper,
- 1 kg cukor,
- 2 dzsemfix
Az epret alaposan megtisztítottam, megmostam és hagytam lecsepegni. A fõzõedénybe tettem, megszórtam kb. 20 dkg cukorral és 2 órát állni hagytam. Ez idõ alatt levet eresztett. Kicsit összekavartam és lassú tûzön feltettem fõni. Idõnként megkavartam. Kb. 2 órát fõztem. Utána 4 ek cukorral elkavartam a dzsemfixet, hozzáadtam a dzsemhez. Hagytam felforrni, majd hozzáadtam a cukor többi részét is és felforraltam. Utána üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba tettem reggelig. Nekem 14 üveg dzsemem lett ebbõl az adagból, igaz nem egyformák, inkább kisebb üvegecskék.