Eperdzsem.
sponsored links
Kivártam, hogy igazán érett, édes epret tudjak vásárolni, melybõl aztán finom dzsemet fõztem. A cukor mellett, vaníliás cukorral, õrölt fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítettem a feldarabolt epret, majd hagytam 3 órán át állni, hogy a cukor és a fûszerek kellõen átjárják a gyümölcshúst. Ezután kevergetve fõztem, majd Knorr dzsemesítõvel sûrítettem be. Természetesen dzsemesítõ nélkül is készíthetjük, viszont akkor készüljünk fel rá, hogy elég hosszú idõbe telik, mire kellõen besûrûsödik. A megtelt dzsemes üvegek már szépen sorakoznak a kamra polcain, és várják hogy palacsintába, süteménybe, vagy éppen reggelire kenyérre kenve kínáljam majd ezt a finom eperdzsemet.
Hozzávalók:
2 kg eper
70 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 tk õrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
1 cs Knorr dzsemesítõ
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután egy edénybe keverjük össze a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromhéjjal, és az õrölt fahéjjal, majd hagyjuk pár órán át állni. Közben többször keverjük meg.
Ezután tegyük fel a tûzre, és állandó keverés mellett, fõzzük 15 percig, majd vegyük le a tûzrõl.
Ezután kézi habverõvel kevergessük, és közben szórjuk bele a dzsemesítõt. Addig keverjük, még a dzsemesítõ teljesen feloldódik.
Végül merjük bele az elõzõleg sterilizált üvegekbe, majd zárjuk le a tetejét, és szobahõmérsékleten hagyjuk teljesen kihûlni.
Dzsemesítõ nélkül is megfõzhetjük az eperlekvárt, de akkor elég hosszú ideig kell kevergetve fõzni, ahhoz hogy kellõen besûrûsödjön.