Eperbor
sponsored links
Nemrég az Epermester Gasztro oldalon volt egy receptverseny, amin az Epermester Pincészet által forgalmazott isteni finom eperborhoz illõ ételeket kellett készíteni. Küldtem egy desszertet is, de az egy régebbi receptem átalakítása volt, a rozé helyett itt eperbort használtam. Nagyon finom lett, ha lehet, még ?epresebb?
A nagyobb durranás, az egy eperborral készített kacsamell volt, igazi színes-ízes ünnepi étel. Ezért a receptért elnyertem a Legjobb eperboros receptért járó díjat, egy üveg Epervért, ami egy különlegesen finom száraz eperbor.
És íme, maga a recept:
Eperborban párolt kacsamell chilis-mézes eperraguval és kapros sütõtökpürével
Hozzávalók 4 fõre:
4 db kacsamell (kb. 25 dkg-osak)
2 dl eperbor
2 ek vaj
30 dkg eper
1 chili
Só, bors
2 ek méz
1 közepes méretû, körte formájú sütõtök
1 ek vaj
4 ek kapor
Kb. 1 dl tej
Só, bors
A sütõtököt felszeleteljük, a magvait kivágjuk, 200 fokos sütõben puhára sütjük. Kikanalazzuk a héjából a tökhúst, a kaporral, a vajjal és annyi forró tejjel pürésítjük, amennyivel krumplipüré állaga lesz.
A húst négyzetesen beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át a zsírréteget.
A bõr nélküli oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyõt felhevítünk, bõrrel lefelé belefektetjük. Addig sütjük nagy lángon, míg a bõr ropogós barnára sül. Ekkor megfordítjuk, takarékra vesszük a lángot, kiöntjük a zsírt. Beletesszük a vajat, mikor elolvadt, beleöntjük az eperbort. Mikor felforr, lefedjük, 8-10 perc alatt készre sütjük a húsokat (aki rózsaszínre szeretné a belsejét, annak elég kb. 4 perc).
Kivesszük, kis idõre félretesszük, melegen tartjuk. A maradék szaftot nagy lángon kissé besûrítjük, beleöntjük az apró kockákra vágott epret és chilit, picit megsózzuk. Rácsorgatjuk a mézet, még mindig nagy lángon kevergetve pár perc alatt besûrítjük a ragut, de ne fõzzük szét nagyon a kockákat.
Tálaláskor pár kanál sütõtökpürét tányérra teszünk, mellészedünk az eperraguból, ráültetjük a felszeletelt kacsamellet.
Változatok egy formára
Zöldségek színesen
Egy csipet Andalúzia?
Nyertesek 2.
A nagyobb durranás, az egy eperborral készített kacsamell volt, igazi színes-ízes ünnepi étel. Ezért a receptért elnyertem a Legjobb eperboros receptért járó díjat, egy üveg Epervért, ami egy különlegesen finom száraz eperbor.
És íme, maga a recept:
Eperborban párolt kacsamell chilis-mézes eperraguval és kapros sütõtökpürével
Hozzávalók 4 fõre:
4 db kacsamell (kb. 25 dkg-osak)
2 dl eperbor
2 ek vaj
30 dkg eper
1 chili
Só, bors
2 ek méz
1 közepes méretû, körte formájú sütõtök
1 ek vaj
4 ek kapor
Kb. 1 dl tej
Só, bors
A sütõtököt felszeleteljük, a magvait kivágjuk, 200 fokos sütõben puhára sütjük. Kikanalazzuk a héjából a tökhúst, a kaporral, a vajjal és annyi forró tejjel pürésítjük, amennyivel krumplipüré állaga lesz.
A húst négyzetesen beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át a zsírréteget.
A bõr nélküli oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyõt felhevítünk, bõrrel lefelé belefektetjük. Addig sütjük nagy lángon, míg a bõr ropogós barnára sül. Ekkor megfordítjuk, takarékra vesszük a lángot, kiöntjük a zsírt. Beletesszük a vajat, mikor elolvadt, beleöntjük az eperbort. Mikor felforr, lefedjük, 8-10 perc alatt készre sütjük a húsokat (aki rózsaszínre szeretné a belsejét, annak elég kb. 4 perc).
Kivesszük, kis idõre félretesszük, melegen tartjuk. A maradék szaftot nagy lángon kissé besûrítjük, beleöntjük az apró kockákra vágott epret és chilit, picit megsózzuk. Rácsorgatjuk a mézet, még mindig nagy lángon kevergetve pár perc alatt besûrítjük a ragut, de ne fõzzük szét nagyon a kockákat.
Tálaláskor pár kanál sütõtökpürét tányérra teszünk, mellészedünk az eperraguból, ráültetjük a felszeletelt kacsamellet.
Hasonló bejegyzések:
Változatok egy formára
Zöldségek színesen
Egy csipet Andalúzia?
Nyertesek 2.