Eper-rebarbara fagylalt

2014-06-11

sponsored links


A legjobb dolog, amit csinálhatunk ebben a nagy melegben, az a fagylalt :)! Nálam is beindult a gyártás: ez a harmadik eperfagyim, amióta megvan a fagyigép, egy kis rebarbarával ízesítve. A másik kettõ sima epres volt, de mivel ez lett a legfinomabb, nem kérdés, hogy ez a változat került fel végül.
Martha Stewart receptjébõl indultam ki: fél adagot készítettem, dupla annyi gyümölccsel, kicsit másképp elkészítve ? így nem sok köze maradt az eredeti recepthez :). Viszont a rebarbara elkészítési módjáról legalább kaptam némi iránymutatást, mert korábban sosem használtam még, sõt, nem is kóstoltam. Mint kiderült, ezzel nem is árt tisztában lenni, mert a levele mérgezõ, így csak a szárát szabad felhasználni. Ezen kívül, ha nyersen kerül az ételbe, a vékony, külsõ héjától is meg kell tisztítani, fõzés esetén ez nem szükséges.
A rebarbara Ázsiából származik, a sóskafélék családjába tartozik, íze savanykás, nagyon markáns, ezért érdemes más gyümölcsökkel, például eperrel, almával társítani. Rostokban gazdag, sok vitamint tartalmaz, egyes fajait gyógynövényként is használják. További érdekességek itt olvashatsz róla.

Hozzávalók:
200 g rebarbara
60 g cukor
2 ek. víz
200 g eper
60 ml zsíros tej
200 ml habtejszín

Elkészítés:
A rebarbarát leveleit levágom, megmosom, a szárát ujjnyi vastagra darabolom.  Egy kisebb serpenyõbe teszem a vízzel és a cukorral együtt, felforralom, majd fedõ alatt, kis lángon, kb. 10 perc alatt teljesen szétfõzöm. Félre rakom hûlni.
Az epret megpucolom, megmosom, és összeturmixolom.
Egy tálban összekeverem a kihûlt rebarbarát, az eperturmixot és a tejet, majd fél órára a fagyasztóba teszem, hogy jól lehûljön.
A tejszínt felverem és óvatosan belekeverem a lehûtött gyümölcspépbe, elõhûtött fagyigépben 30-40 perc alatt kifagyasztom az egészet.  


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/izharmonikus/...

sponsored links

Keres?s