Eper mézes joghurttal és ropogós zabpehellyel
sponsored links
Végre van igazi, édes, szabadföldi eper. Igaz, még nem a saját kertbõl. :) Egy részét megettük, csak úgy magában; a másik felébõl ez a poharas desszert készült. Egyszerre fanyar és édes, ropogós és krémes. A joghurt, eper, ropogós zabpehely igazán jó trió. :D
Hozzávalók 4 személyre:
5 dl görög joghurt
4 ek. méz
40 dkg friss eper
1 dl víz
1 tk. étkezési keményítõ
2,5 dkg vaj
4 ek. barna cukor
6 ek. apró szemû zabpehely
fahéj
- Egy serpenyõben felolvasztjuk a vajat. Rátesszük a cukrot és a zabpelyhet, majd állandó kevergetés mellett addig pirítjuk õket, míg a cukor karamellizálódik és a zabpehellyel együtt elkezd nagyobb morzsákká összeállni. Még melegen meghintjük egy kevés õrölt fahéjjal, majd sütõpapírra borítva kihûtjük.
- Az epret megmossuk, megtisztítjuk, a nagyobb szemeket felezzük, vagy negyedeljük. Az elõkészített gyümölcs felét fél dl vízzel és egy kanál mézzel együtt kis lábasba tesszük, majd közepes lángon néhány perc alatt összefõzzük. A gyümölcsöt villával kicsit megnyomkodjuk.
- Hozzáadjuk az eper másik felét, majd a maradék vízben feloldott étkezési keményítõvel besûrítjük a dzsemet. Félre tesszük, kihûtjük.
- A joghurtot kikeverjük három kanál mézzel. Ha az eperdzsem és a fahéjas zabpehely is kihûlt, összeállítjuk a desszertet.
- A poharak aljába dzsemet kanalazunk, majd erre jön egy réteg mézes joghurt; ismét eperdzsem és újabb joghurtréteg. A desszert tetejére egy nagy adag ropogós, fahéjas zabpehely kerül.
Tipp: Ha késõbb fogyasztjuk, az eper-joghurt rétegeket elõre elkészíthetjük, de a zabpelyhet csak közvetlenül tálalás elõtt tegyük a tetejére, hogy ropogós maradjon.