Eper minden mennyiségben
sponsored links
Eper, eper és megint csak eper. Végre elfogadható áron lehet magyar epret kapni és finomabbnál finomabb ínyencségeket lehet belõle készíteni. Rengeteg ötletem van, és bízom benne, hogy idõm is lesz mindezt kivitelezni a nem túl hosszú eperszezonban.
Ebben az idõszakban szinte minden napra becsempészek egy kis epret a napi betevõnkbe, ha máshogy nem, akkor csak úgy simán magában elcsipegetjük.
A hétvégén a piacon apró szemû, de annál istenibb ízû epret találtam, és már láttam is lelki szemeim elõtt, hogy szuperül passzol majd töltelékként a nem túl nagy méretû túrógombócaimba. Nekem az eperhez a bazsalikom olyan, mint az almához a fahéj, így ki nem hagytam volna, hogy belecsempésszek a gombócokba ebbõl az illatos fûszerbõl is. Összetörtem tehát a bazsalikomot barna cukorral és ezzel szórtam meg a friss gombóckákat. Kipróbáljátok?
Epres túrógombóc bazsalikomos cukorral
Hozzávalók:
az epres túrógombóchoz:
50 dkg túró
4 tojás
4 evõkanál barna cukor
5 evõkanál búzadara
5 evõkanál zsemlemorzsa
4 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
kb. szem kis szemû eper
a morzsához:
1 evõkanál olaj
30 dkg zsemlemorzsa
1 evõkanál porcukor
a bazsalikomos cukorhoz:
4-5 szál bazsalikom levelei
15 dkg barna cukor
A gombóchoz a túrót áttörjük és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a búzadarát, a zsemlemorzsát, a citrom reszelt héját és az olvasztott vajat. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és belekeverjük a túrós masszába. 20 percig pihentetjük és közben a vizet felforraljuk. A túróból gombócokat formázunk, a közepébe egy szem epret nyomunk és az enyhén lobogó vízbe dobjuk. Amikor feljönnek a víz felszínére még 3-4 percig fõzzük.
A zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Amikor megpirult lehúzzuk a tûzrõl és belekeverjük a porcukrot. Ebbe a morzsába forgatjuk a megfõtt gombócokat.
A bazsalikomos cukorhoz a bazsalikom leveleit és a cukrot mozsárban összetörjük és a tálaláskor a gombócokra szórjuk. A megmaradt cukrot öntsük sütõpapírra, terítsük szét és hagyjuk kiszáradni. Ha kiszáradt mozsárban vagy darálóban törjük össze és bármikor felhasználhatjuk.