Ensaimadas, spanyol briós vaníliás édes vajjal
sponsored links
Már nem is tudom hányszor megsütöttem ezt a brióst, legtöbbször csak simán, de mióta édes vaníliás ízesítéssel sütöm, állandóan ezt kérik, ez lett a kedvenc, a recept Jade blogjából származik. Soha nem sikerült még fotózni, de most igen, mert ezt a receptet is beküldtem egz norvég receptversenyre, ugyan nem sütemény, de szerintem tökéletesen passzol a kávéhoz, ami a versenykiírás volt. Olyan szépek, és az illat az egész házban mennyei, mikor sül. Juditnál nagyon szuper fázisfotók vannak, nézzétek meg, jól követhetõ a formázás menete.
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
7 dkg cukorv (nálam édesítõ)
1/2 tk tengeri só
4 dkg friss élesztõ (vagy 1 csapott ek. szárított)
2-2,5 dl langyos tej (nekem elég a 2 dl)
2 tojás
2 tk. olíva olaj
+ a kenéshez:
15 dkg puha vaj
5 dkg porcukor (nálam édesítõ)
1 rúd vanília kikapart magjai
1 tk. vanília esszencia
Az élesztõt felfuttatam az édes, langyos tejben és a többi hozzávalóval együtt lágy kalácstésztát dagasztunk, nekem elég a 2 dl tej, a folyadékot inkább adagonként adjuk hozzá. Ha túl ragacsos a tészta, adunk hozzá még kevés lisztet, ha túl kemény, tejjel lágyítjuk. Letakarva duplájára kelesztettem. 10 darabra szoktam osztani, de most 12-re osztottam, mert mindig túl nagyok lesznek, zsömlékre formáztam õket majd letakarva újra kelesztettem kb. fél órát. Ezután lisztezett felületen kinyújtottam ovális alakúra (20x30) és megkentam a puha édes vaníliás vajjal. Feltekertem, majd hosszában kissé megnyújtva csigába csavartam és sütõpapírral bélelt tepsibe rakosgattam õket. Lekenjük õket vajjal, majd letakarva még egy bõ fél órát kelesztettem, amíg újra duplájára keltek. Kb. 13 perc alatt kisültek 200 fokos elõmelegített sütõben. A vaj egy része ki szokott olvadni belõle, de a tepsin hagyom kicsit hûlni és a briósok szépen felszívják a vajat, így lesz olyan puha. Frissen langyosan a legfinomabb, de másnap is puha foszlós marad, ha marad:)
Troll a konyhámban már a facebookon is, akinek van kedve ott is követhet:)