Enni Franciaországban
sponsored links
Burgundia |
Franciaországban enni: turistapróbáló feladat, hiszen az utazó bioritmusa jelentõsen eltér a bennszülöttekétõl. Harcolni kell az idõvel, küzdeni a nyelvvel és hadmûveletnek beillõ stratégiát építeni a napi élelembeszerzés köré, miközben a gasztronómia édes otthonában vagyunk, azon belül ha éppen Lyonban, akkor meg egyenesen annak fõvárosában! Ahol persze túl kell lépni azon a tényen, hogy a gasztronómia sem mentes a személyi kultusztól, így monsieur Paul Bocuse szobraiba és képmásaiba bárhol beleütközhetünk.
Már Váncsa István is megírta*, hogy aki odakint nem ebédel meg 12.00-13.30 között, az csak vacsoraidõben remélhet meleg ételt, ami legkorábban az este hét órát jelenti, de akkor is jó ha foglalunk asztalt. Ha helyiek lennénk, akkor persze automatikusan fenntartanák nekünk vagy vendégeinknek, hiszen a franciák nem csak esküvõn és ballagáskor mennek étterembe.
Csakhogy a turista nem ebédel délben, õ reggelit eszik a szállodában vagy magánszálláson, utóbbiban általában édeset: mézet, nagyon édes és zselés lekvárokat, croissant-t és bagettet, melyeket ha éppen nem a helyi pékségbõl hoznak, hanem a fagyasztottat reanimálják sütõben, akkor is finomabb mint a magyarországi kenyérnek látszó tárgyak. Ezért aztán a szemfüles éhen maradt utazó reggeli után bemegy egy szupermarketbe vagy kimegy a helyi piacra, és vesz pár deka terrine-t, pástétomot, sonkát, sajtot, vajat, azaz megtölti sokatlátott piknikkosarát, és azonmód az élet, vagy legalábbis a francia császárnak érezheti magát. Mivel odakint inni is lehet egy kicsit az autóvezetõknek, egy pohárka bor is lecsúszhat a sósvajas bagett és a jura sajt mellé.
Egy kis piaci desszertmustra |
Magyarok menedéke |
Egy kis könnyû elõétel belsõségekbõl |
Andouillette |
Borjúfej és nyelv, dijoni mustáros mártással |
A pacalozó |
Vigyázat! Bresse-i csirke a baromfiudvarban! |
Lázadás a csirkesznobizmus ellen Bourg-en-Bresse-ben |
Charolaisék majdnem konyhakészen |
Magyar baracklekvár Rousseau kertjében |
(*Váncsa István: Provence birkái és füvei ? In: Az ízlés episztemológiája 49. elmélkedés. Gusto Magazin)