ENGADINI DIÓTORTA
sponsored links
Nagyon diós, nagyon finom. Dió imádóknak kötelezõ. Elõre elkészithetõ.
Tésztához :
30 dkg liszt
12 dkg porcukor
csipet só
17 dkg vaj
1 tojás
Töltelékhez:
1,5 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
1 ek méz
30 dkg dió darálva
Elkészités:
A tésztához a lisztet a porcukorral és a sóval összeszitálom. A lisztben elmorzsolom a vajat, hozzáadom a tojást és az egészet gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Háztartási fóliába csomagolom és 2 órára a hûtõbe teszem.
A töltelékhez a tejszínt felmelegítem. A kristálycukrot egy lábasban lassan, kevergetve aranybarnára olvasztom. A mézet és tejszínt hozzáöntöm és rotyogtatva hagyom, hogy a karamellizálódott cukor teljesen felolvadjon benne. Hozzáadom a darált diót és folyamatosan kavargatva 8-10 percig fözöm, míg egy sûrû, krémes masszát nem kapok. Hagyjuk kihûlni.
Egy sütõformát (24 cm-es átmérö) vékonyan kikenek vajjal. A tésztát megfelezem és az egyik részt két réteg fólia között vékonyra kinyújtom (kb 3 mm). A formába rakom, úgy, hogy kis pereme is legyen. 30 percre ismét a hütõbe teszem .
A sütöt 200 fokra elömelegítem. A diós tölteléket a formában levö tésztára öntöm. A másik fél tésztát az elözõhöz hasonlóan kinyújtom és a töltelékre helyezem. A széleket kissé összenyomkodom. Villával megszúrkálom és tojással bekenem. A sütõben kb 10 percig sütöm (legalsó rács), majd 160 fokra leveszem a hömérsékletet és további 30 percig sütöm.
A legjobb, ha a fogyasztás elött legalább két nappal megsütjük, fóliába csomagoljuk és a hütöbe tesszük. Eközben a dió-karamell megpuhul, és a dió a karamell aromától egész különleges zamatot kap.
Tésztához :
30 dkg liszt
12 dkg porcukor
csipet só
17 dkg vaj
1 tojás
Töltelékhez:
1,5 dl tejszín
15 dkg kristálycukor
1 ek méz
30 dkg dió darálva
Elkészités:
A tésztához a lisztet a porcukorral és a sóval összeszitálom. A lisztben elmorzsolom a vajat, hozzáadom a tojást és az egészet gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Háztartási fóliába csomagolom és 2 órára a hûtõbe teszem.
A töltelékhez a tejszínt felmelegítem. A kristálycukrot egy lábasban lassan, kevergetve aranybarnára olvasztom. A mézet és tejszínt hozzáöntöm és rotyogtatva hagyom, hogy a karamellizálódott cukor teljesen felolvadjon benne. Hozzáadom a darált diót és folyamatosan kavargatva 8-10 percig fözöm, míg egy sûrû, krémes masszát nem kapok. Hagyjuk kihûlni.
Egy sütõformát (24 cm-es átmérö) vékonyan kikenek vajjal. A tésztát megfelezem és az egyik részt két réteg fólia között vékonyra kinyújtom (kb 3 mm). A formába rakom, úgy, hogy kis pereme is legyen. 30 percre ismét a hütõbe teszem .
A sütöt 200 fokra elömelegítem. A diós tölteléket a formában levö tésztára öntöm. A másik fél tésztát az elözõhöz hasonlóan kinyújtom és a töltelékre helyezem. A széleket kissé összenyomkodom. Villával megszúrkálom és tojással bekenem. A sütõben kb 10 percig sütöm (legalsó rács), majd 160 fokra leveszem a hömérsékletet és további 30 percig sütöm.
A legjobb, ha a fogyasztás elött legalább két nappal megsütjük, fóliába csomagoljuk és a hütöbe tesszük. Eközben a dió-karamell megpuhul, és a dió a karamell aromától egész különleges zamatot kap.