Engadini di?torta cukorbetegeknek.

2023-12-17

sponsored links

 


Advent harmadik vas?rnapj?hoz ?rkezt?nk, az adventi koszor?n meggy?jtottuk a harmadik gyerty?t, ?s egyre k?zelebb ker?l?nk az ?nnepekhez. Sz?p lassan ?ssze?ll az ?nnepi men?, ?s a s?tem?nyek is k?sz?lnek. Csal?di kedvenc n?lunk az Engadini di?torta (receptje erre a linkre kattintva tal?lhat?) melyr?l sajnos a cukorbetegs?gem miatt le kell hogy mondjak. Mivel nagyon szerettem, ?gy ?gy gondoltam hogy elk?sz?tem a cukormentes v?ltozat?t is. A t?szt?hoz t?nk?ly lisztet haszn?ltam, a t?ltel?k pedig eritrittel k?sz?lt. Az eredeti receptben a t?ltel?kbe m?z is ker?l, de ?n azt kihagytam, ?gy kicsit t?m?rebb lett, de az ?ze ?ppen a keresett ?zt adta vissza. Az oml?s t?szta, a citromos-?des t?ltel?kkel, ?s a roppan?s di?darabk?kkal nagyon finom, nekem legal?bbis nagyon ?zlik.....

 
Meghitt, b?k?s, Advent vas?rnapot k?v?nok Mindenkinek!


 


T?szta hozz?val?i 20 cm-es tortaform?hoz:

 15 dkg t?nk?lyb?za finomliszt

5 dkg teljes ki?rl?s? t?nk?lyliszt

10 dkg vaj

5 dkg eritrit

csipet s? 

1 db toj?s (nagy)

1-2 ek hideg v?z

 

A k?tf?le lisztet keverj?k ?ssze egy csipet s?val, majd adjuk hozz? a hideg vajat, ?s gyors mozdulatokkal morzsoljuk ?ssze. 
 
Amikor m?r kell?en morzsal?kos, keverj?k hozz? az eritritet, majd k?zep?be csin?ljunk egy kis m?lyed?st, ?nts?k bele a kiss? felvert eg?sz toj?st, ?s 1 ek hideg vizet.

Ezut?n gyors mozdulatokkal gy?rjuk ?ssze a t?szt?t. (amennyiben sz?ks?ges akkor adjunk hozz? m?g vizet, hogy egy k?nnyen ny?jthat? t?szt?t kapjunk)
 
A t?szt?nak ezut?n cs?pj?k le az egyharmad r?sz?t, majd tegy?k f?lre felhaszn?l?sig.
 
A marad?k t?szt?t s?t?pap?ron ny?jtsuk ki, majd a pap?rral egy?tt tegy?k bele a tortaform?ba ?gy, hogy kb. 3 cm magas pereme legyen a form?ban.
 
 
 

 
 
Citrom?z? karamell hozz?val?i:

 10 dkg eritrit
 1 nagyobb citrom leve


Egy ed?nybe tegy?k bele az eritritet, majd facsarjuk hozz? a citrom lev?t. 
 
Ezut?n kevergetve meleg?ts?k forr?spontig, ?s amikor m?r forr, kevergetve 2-3 percig karamelliz?ljuk, majd vegy?k le a t?zr?l ?s hagyjuk h?lni.(teljesen foly?s, h?g ?llag? lesz)
 
 
 

 

T?ltel?k hozz?val?i:

10 dkg geritrit
15 dkg durv?ra v?gott di?
1,5 dl tejsz?n
 2 dkg vaj
1 tk van?liaaroma


1 toj?ss?rg?ja a t?szta leken?s?hez


A tejsz?nt, az eritritet, a van?liaarom?t, ?s a vajat tegy?k bele egy ed?nybe, majd ?lland? keverget?s mellett meleg?ts?k ?ssze.
 
Ezut?n keverj?k hozz? a kih?lt citromos karamellt, ?s a durv?ra v?gott di?t, majd h?ts?k ki, hogy ?ppen csak langyos legyen.(ekkor k?stoljuk meg, ?s ha t?l savany?nak ?rezn?nk, akkor keverj?nk hozz? m?g egy kev?s eritritet)

A tortaform?ban l?v? t?szta tetej?re ?nts?k r? a di?s t?ltel?ket, a kimarad? t?sztar?szt pedig hajtsuk r? a t?ltel?kre.
 
Ezut?n a marad?k t?szt?t ny?jtsuk ki, ?s fedj?k be vele teljesen a t?ltel?k  tetej?t, majd kenj?k le a toj?ss?rg?j?val. V?g?l vill?val n?h?ny helyen b?k?dj?k meg a lekent t?szta tetej?t.

Helyezz?k el?meleg?tett s?t?be, majd k?zepes h?m?rs?kleten s?ss?k kb. 30-35 percig, hogy a t?szta sz?p zsemlesz?n?re s?lj?n. (?n 170 fokon, l?gkever?sn?l 30 percig s?t?ttem)
 
A s?t?b?l kiv?ve a tortaform?ban hagyjuk langyosra h?lni, majd vegy?k ki a s?t?pap?rral egy?tt a form?b?l, ?s tegy?k ?t egy r?csra, ?s h?ts?k ki.
 
 
 
 
 
Legal?bb egy napot hagyjuk ?llni, hogy teljesen kih?lj?n a t?ltel?k.

T?lal?s el?tt a torta tetej?t ?zl?s szerint sz?rjuk meg poreritrittel, majd szeletelj?k fel, ?s ?gy k?n?ljuk.
 
 
 

Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2023/12/e...

sponsored links

Keres?s