Endives au gratin
sponsored links
Vagy éppen csõben sült cikória, vagy valami ilyesmi. Az biztos, hogy szokás szerint végtelenül egyszerû, de finom is. A cikória/endívia nagyon is téli étel, hiszen sötét pincében is megnõ szépen, a fehér levelei a legfinomabbak. Enyhén kesernyés, de minél zsengébb, annál kevésbé.
Jöhetne már valami tavaszféle, de egyelõre még nagy gyanakvással figyelem a vigyorgó epret meg a vigyázban álló spárgát. Nem tudom. Amíg ilyen hûvös van, nem vágyom semmi harsogóan tavasziasra. Majd májusban. Mondjuk 4 napja borsót eszem borsóval, de az is fagyasztott, tavalyi. Viszont zöld is meg édes is, meg zsenge, amennyire egy ilyesmi zsenge csak lehet.
A recept meg valami ilyesmi:
Szükség lesz egy fél kilós csomag endíviára. Ha nem szépek a külsõ levelei, azt leszedem, esetleg a szárrészbõl is levágok egy picit. Hosszában félbe vágom és a vágással lefelé a sütõtálba fektetem. Közben már jól felforrósítom a sütõt.
A zöldségre rálocsolok 2 dl tejszínt. Só, bors és szerecsendió lesz még rászórva, illetve legalább 5 deka ...