Emlékszel a hitlerszalonnára?
sponsored links
Emlékszel a hitlerszalonnára?
Ez egy olyan ?szalonna?, ami nem tartalmaz húst, sõt ez egy lekvár. Én imádtam gyerekkoromban, bár akkor nem is tudom, hogy hívtuk, de nem így, az biztos.
De mi is ez és miért kapott ilyen nem túl bizalomgerjesztõ nevet (haha, nem túl bizalomgerjesztõ, mondom én, egy Konyhalál nevû bloggal?)
Ez egy sötétpiros, kemény, szeletelhetõ lekvár, amit nem üvegben árultak, hanem papírba csomagolva, amin átsejlett a tartalma. Ma nagyjából a sütésálló lekvár hasonlít hozzá állagában. Vékony szeletekben kenyérre tettük, de elõfordult, hogy a (két-három) szelet(ke) kenyér nélkül csúszott le?
Na és a neve. A II. világháború végén komoly élelmezési problémák léptek fel. Ekkor Hitler parancsba adta a birodalom vegyész-kémikusai számára, hogy találják meg a megoldást a birodalomban várható éhezés megelõzésére, az élelmezés válságos helyzetére. Így jött létre ez az állati és növényi anyagokat, fehérjéket, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó kemény lekvár. Elõször Németországban terjed el, majd megjelent Magyarországon is, és a háború után sem tûnt el.
Maradék gyümölcsökbõl és aromákból készült, ahol nem igazán a minõség, hanem inkább a mennyiség volt a fõ szempont. Mindenesetre emlékeim szerint az ízt nagyon eltalálták így is?
Nézd meg ezt is: Ezeket ettük a nyolcvanas években 1. rész és 2. rész
Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl!