Elõétel: Rák- és salátavariációk

2017-03-10

sponsored links

Elsõ felvonás az ízek és színek bûvöletében

Kaptam egy szuper fényképezõgépet a Panasonictól kipróbálásra, háromféle ételt: elõételt, fõételt és desszertet kellett vele fotóznom. 

Természetesen nekem kellett kitalálni és meg is fõzni, de nem csak úgy, nyerhetek is vele egy varsói fõzõkurzust. Agyaltam egy pár napig, míg megkaptam a gépet, aztán az elkészítéskor még kicsit variáltam és végül két nap alatt elkészültek a mûvek. 

Sajnos láttam már pár nevezett fotót, gyönyörûen megkomopnált képek, de nagy részükön az étel maga elég fantáziátlan. Így azt a stratégiát választottam, hogy nálam az ételek lesznek különlegesek, ha már a környezet viszonylag egyszerû.

Akkor jöjjön az elsõ fogás, az elõétel:



Rák- és salátavariációk



Hozzávalók 4 fõre:

16 db tigrisrák

Só, bors

1 dl száraz fehérbor

1 gerezd fokhagyma

Olívaolaj

Kb. 5 dkg vaj

Chilipehely

2 szelet serrano sonka



A paradicsomsalátához:

20 dkg koktélparadicsom

5 nagy levél bazsalikom

1 tk méz



Pár tekerésnyi bors

Fél mk õrölt gyömbér

Fél mk õrölt fahéj



A répasalátához:

Két közepes répa

Fél narancs leve

1 ek apróra vágott koriander

Só, bors

1 tk szezámolaj



A zöld salátához:

4 db kicsi ecetes uborka

Fél édeskömény

1 nagy marék mentalevél

10 db kapribogyó

Fél ek olívaolaj

Kevés só, bors



A paradicsomsalátához a koktélparadicsomokat félbevágjuk, a bazsalikomot vékonyan rácsíkozzuk, a többi hozzávalóval összeforgatjuk. Felhasználásig hûtõben tartjuk.

A répasalátához a répát nagyon vékony csíkokra (julienne-re) vágjuk. Ráfacsarjuk a narancs levét, összekeverjük a többivel, ezt is hûtõbe tesszük.

A zöld salátához az édesköményt és az uborkát hajszálvékony szeletekre, a kaprit és a mentát durvára vágjuk. Ezt is összeforgatjuk a többi hozzávalóval, és mehet a hûtõbe.

A rákokat frissen sütjük ki. Tápcsatornájukat kivágjuk, 4 kivételével az összeset megtisztítjuk a páncéljuktól. 8-at kettesével nyársra húzunk, a maradék négy ?csupaszat? egy-egy hosszában félbevágott serrano-ba tekerjük. Egy nagy serpenyõben felhevítjük a vajat két ek olívaolajjal, belenyomjuk a fokhagymát. Beletesszük a rákokat (a ?héjasokat? is), az egészet kissé megsózzuk, nagyon megborsozzuk, aláöntjük a bort. A nyársakat megszórjuk a chilipehellyel is. Mikor a feléig megfehéredett, megfordítjuk (a nyársakat ismét megszórjuk chilivel) és készre sütjük.

Tálaláskor nagy tálakra szépen elosztjuk a salátákat. A paradicsomoshoz a serrano-ba csavart rákot adjuk, a répasalátához a chilis nyársakat, az uborkáshoz pedig héjasat.

Azonnal fogyasztjuk.





Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s