Elzászi hagymás lepény (tarte flambée)
sponsored links
Szalonna, bacon, hurka, kolbász, libamáj, füstölt húsok, rengeteg sertéshús, káposzta, nagyszerû borok, pompás sörök ? az elzászi konyha nem kimondottan a légiességérõl nevezetes, itt még a saláta is húsból van. A német-francia határon fekvõ vidék konyháját jelentõs mértékben meghatározza a német kulináris behatás. Leghíresebb ételük kétségkívül a Choucroute, a kolbászfélékkel, füstölt húsokkal és fehérborral fõtt savanyúkáposztás egytálétel. Második emblematikus fogásuk az elzászi hagymás lepény, a Tarte flambée, amelyet a legenda szerint az alemann nyelvjárást beszélõ elzásziak készítettek elõször. A heti rendszerességgel sütött kenyér tésztájából lecsíptek egy darabkát, ezzel ellenõrizték, hogy kellõen forró-e a kemence. A tarte flambée, vagy Flammkuchen (Flammen = láng) elnevezés is a kemence hõjére utal. Nyilván innen származhat a magyar megfelelõ, a langalló neve is.
Hajszálvékony, pizzaszerû tészta, rajta tejföl, hagyma, szalonna, esetleg jófajta sajt, (érett, büdös Münster-rel a legjobb -ah, a Sarki Fûszeresnél milyen finom volt a Pozsonyi Piknik-en készített változat)), vagy gomba -a tetejére bármi kerülhet. Két titka van: az elõmelegítet sütõlap és a hajszálvékonyra szeletelt hagyma. Az én változatom a hagyományostól eltérõ tésztával készül, ugyanis így még pihentetni sem kell.
Elzászi hagymás lepény (Tarte flambée)
Hozzávalók (6 nagy szelethez)
Tészta:
20 dkg liszt ...