Ellenállhatatlan?
sponsored links
Némi elõkészítés, egy-két trükk és máris finom és ellenállhatatlan lesz? Egy szuper finom öntettel, a házi készítésû BBQ szósszal, szaftosan-ropogósan az igazi. Ki tudna ellenállni a jó ropogós omlós hússzeletnek, tele van minden íz kombinációval, ami lehet ebéd party vagy akár vacsorára is kínálni? Isteni finom, az egészséges étrendbe is beilleszthetõ?:)
Klasszikus thai BBQ ropogós sült hús/tejszínes kukorica salátával
Hozzávalók:
Pác:
6-8 szelet sertés hús ? ki, amit szeret, comb, karaj, tarja stb? ? vagy egyben is süthetjük a húst?, vagy csirke hússal kis elkészíthetõ?
2 ek szójaszósz
1 tk sötét szójaszósz
3 ek Sherry ? fehér szõlõbõl készült likõrbor
2 ek barna cukor
1 ek halszósz ? én ezt most elhagytam
1 tk durvára õrölt szecsuani bors ? vagy fekete bors
5 gerezd fokhagyma ? átnyomva
? dl oliva olaj
Mártás:
? csésze rizs ecet - vagy más típusú ecet: fehér, fehér bor, vagy almabor is megteszi
1/3 csésze barna cukor
3 gerezd fokhagyma - átnyomva
1-2 friss piros chili nagyon apróra vágva - vagy 1/3 tk szárított zúzott chili vagy cayenne bors
1 ek szójaszósz
1 ek halszósz ? én ezt most elhagytam
1-2 ek kókuszzsír
Sült fûszeres kukorica/majonézzel és tejszínnel
Hozzávalók:
A sült kukorica elkészítését itt találod:
http://klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/05/07/sok-ehes-szaj-a-kerek-asztal-korul/
1 tubus vagy 4 ek majonéz
2 dl tejszín
egy csipet só
1 ek citrom leve
1 ek mustár
- aki édesebben kedveli, tehet bele egy mk cukrot -
1 csipet bors ? ha szükséges, mivel a kukoricát fûszereztük, ezt már az összekeverés után döntsük el?
? zöldhagyma ? karikára-vékonyra szeletelve
? lilahagyma - karikára-vékonyra szeletelve
Elkészítés:
A pác hozzávalóit összekeverjük, hogy jól feloldódjon a cukor.
A megmosott, szeletelt sertéshúsra öntjük, és jól megforgatjuk a pácban. Ezt követõen fedjük le egy fóliával és tegyük a hûtõbe, egy éjszakán át, - vagy minimum 30 percig pácoljuk -, hogy jól átjárják az ízek.
Készítsük el a mártást. A fenti hozzávalókat tegyük egy serpenyõbe, jól keverjük el és forraljuk fel. Majd vegyük a hõt legalacsonyabbra és kb. 10-15 percig, alkalmanként megkevergetve, amíg be nem sûrûsödik, addig fõzzük. Így összeérnek az ízek, így lesz a mártásunk egyben édes, savanyú, sós és fûszeres íz világú.
Vegyük elõ a húst a hûtõbõl, tegyünk egy tepsibe, öntsünk rá olajat, vagy olvasztott kókuszzsírt és takarjuk le fóliával és elõmelegített sütõbe süssük kb. 30-45 percig, Amikor már puha a hús, vegyük le a fóliát, kenjük meg a húst a mártásunkkal - ne az egészet használjuk fel, a tálaláshoz is hagyjunk - és pirítsuk meg kb. 10-15 perc, akkor jó, ha szép ropogós.
A pácolt húst, süthetjük még grill sütõbe vagy kerti faszenes grill sütõn. Ha egyben sütjük a húst tálalás elõtt, hagyjuk pihenni kb. 5-10 percet fólia alatt lefedve. Puha és finom szaftos lesz a húsunk.
Amíg sül a hús készítsük el a kukorica salátánkat. A kukoricát a fenti blog elérhetõségen található fûszerekkel ízesítjük és ropogósra sütjük. Ezt követõen, egy éles késsel, levágjuk a kukoricaszemeket. ? vagy ha morzsolt kukoricával készítjük, akkor egy pici kókuszzsíron megpirítjuk egy serpenyõbe, és úgyanúgy fûszerezzük. -
A majonézt és a tejszínt simára keverjük a fûszerekkel. Beleszórjuk a sült kukoricát és jól összekeverjük, ha szükséges még borsozzuk. Tegyük egy kicsit a hûtõbe tálalásig.
Tálalásnál külön mártásos tálkában kínáljuk a szószt/mártást. A mártást lehet hidegen, vagy felmelegítve langyosan kínálni. A kukorica salátánkat, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával, lilahagymával.
Jó étvágyat!
Klarissza
Klasszikus thai BBQ ropogós sült hús/tejszínes kukorica salátával
Hozzávalók:
Pác:
6-8 szelet sertés hús ? ki, amit szeret, comb, karaj, tarja stb? ? vagy egyben is süthetjük a húst?, vagy csirke hússal kis elkészíthetõ?
2 ek szójaszósz
1 tk sötét szójaszósz
3 ek Sherry ? fehér szõlõbõl készült likõrbor
2 ek barna cukor
1 ek halszósz ? én ezt most elhagytam
1 tk durvára õrölt szecsuani bors ? vagy fekete bors
5 gerezd fokhagyma ? átnyomva
? dl oliva olaj
Mártás:
? csésze rizs ecet - vagy más típusú ecet: fehér, fehér bor, vagy almabor is megteszi
1/3 csésze barna cukor
3 gerezd fokhagyma - átnyomva
1-2 friss piros chili nagyon apróra vágva - vagy 1/3 tk szárított zúzott chili vagy cayenne bors
1 ek szójaszósz
1 ek halszósz ? én ezt most elhagytam
1-2 ek kókuszzsír
Sült fûszeres kukorica/majonézzel és tejszínnel
Hozzávalók:
A sült kukorica elkészítését itt találod:
http://klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/05/07/sok-ehes-szaj-a-kerek-asztal-korul/
1 tubus vagy 4 ek majonéz
2 dl tejszín
egy csipet só
1 ek citrom leve
1 ek mustár
- aki édesebben kedveli, tehet bele egy mk cukrot -
1 csipet bors ? ha szükséges, mivel a kukoricát fûszereztük, ezt már az összekeverés után döntsük el?
? zöldhagyma ? karikára-vékonyra szeletelve
? lilahagyma - karikára-vékonyra szeletelve
Elkészítés:
A pác hozzávalóit összekeverjük, hogy jól feloldódjon a cukor.
A megmosott, szeletelt sertéshúsra öntjük, és jól megforgatjuk a pácban. Ezt követõen fedjük le egy fóliával és tegyük a hûtõbe, egy éjszakán át, - vagy minimum 30 percig pácoljuk -, hogy jól átjárják az ízek.
Készítsük el a mártást. A fenti hozzávalókat tegyük egy serpenyõbe, jól keverjük el és forraljuk fel. Majd vegyük a hõt legalacsonyabbra és kb. 10-15 percig, alkalmanként megkevergetve, amíg be nem sûrûsödik, addig fõzzük. Így összeérnek az ízek, így lesz a mártásunk egyben édes, savanyú, sós és fûszeres íz világú.
Vegyük elõ a húst a hûtõbõl, tegyünk egy tepsibe, öntsünk rá olajat, vagy olvasztott kókuszzsírt és takarjuk le fóliával és elõmelegített sütõbe süssük kb. 30-45 percig, Amikor már puha a hús, vegyük le a fóliát, kenjük meg a húst a mártásunkkal - ne az egészet használjuk fel, a tálaláshoz is hagyjunk - és pirítsuk meg kb. 10-15 perc, akkor jó, ha szép ropogós.
A pácolt húst, süthetjük még grill sütõbe vagy kerti faszenes grill sütõn. Ha egyben sütjük a húst tálalás elõtt, hagyjuk pihenni kb. 5-10 percet fólia alatt lefedve. Puha és finom szaftos lesz a húsunk.
Amíg sül a hús készítsük el a kukorica salátánkat. A kukoricát a fenti blog elérhetõségen található fûszerekkel ízesítjük és ropogósra sütjük. Ezt követõen, egy éles késsel, levágjuk a kukoricaszemeket. ? vagy ha morzsolt kukoricával készítjük, akkor egy pici kókuszzsíron megpirítjuk egy serpenyõbe, és úgyanúgy fûszerezzük. -
A majonézt és a tejszínt simára keverjük a fûszerekkel. Beleszórjuk a sült kukoricát és jól összekeverjük, ha szükséges még borsozzuk. Tegyük egy kicsit a hûtõbe tálalásig.
Tálalásnál külön mártásos tálkában kínáljuk a szószt/mártást. A mártást lehet hidegen, vagy felmelegítve langyosan kínálni. A kukorica salátánkat, szórjuk meg apróra vágott zöldhagymával, lilahagymával.
Jó étvágyat!
Klarissza