Elegancia a körúton

2011-09-29

sponsored links

Gyerekkoromban anya a velem közös délelõttjeit a elõszeretettel töltötte játszótér helyett a belvárosban. Ilyenkor nagyokat sétáltunk, közben a környék adta históriákat hallgattam nagyszülõkrõl, rokonokról, letûnt korokról s elõkerültek anyám még alig fakult emlékei is. Amíg a Mártírok útjánál a lánykora, a nagyszüleim, a Lukácsban töltött nyarak jutottak eszébe, addig a Blaha környékén - ahol anya egykor dolgozott - a szerkesztõségben töltött évek nosztalgiája töltötte ki a beszélgetéseinket. Az emlékei - a kollégákon kívül - leginkább a szerkesztõségnek helyt adó impozáns épülethez, a New York palotához kötötték. A letûnt kor nagysága ugyan még számomra is átütött a feketére kopott állványzat mögé rejtett épületbõl, de igazán csak azt éreztem, hogy ez valami olyan épület, amit félteni kell s remélni, hogy valaki megmenti a pusztulástól.

A mentõcsapat sokat váratott magára. Aztán szerencsére az olaszok láttak fantáziát az épületben, s mire minden aranylapot felillesztettek a helyére, az én iskolai tanulmányaim is eljutottak arra a szintre, hogy tudtam, nem csak anyám számára fontos épület menekült meg. A magyar szellemiség egyik fellegvára vált újra látogathatóvá és oly impozánssá, amire méltán büszkék lehetünk. Ám ez az elegancia távol is tartott a Nem Yorktól. Valahogy távolinak éreztem, annak ellenére, hogy gyakorta vitt el mellette az utam. Ugyan mindig terveztem, hogy beülök kávézni, de nagyjából úgy került rá a bakancslistámra, mint egy párizsi álomhétvége.

Aztán a dolog addig halogatódott, míg a sors elunta és elém lépett. A múlt héten egy nagyon kedves meghívót kaptam egy blogger vacsorára a Salon étteremben. A cím alapján nagyjából tudtam, hogy merre vegyem az irányt, de az igazi meglepetés akkor ért, amikor rákerestem az étteremre az interneten. Egyrészt meglepett, hogy ilyen szerencsém van, s végre belülrõl is megcsodálhatom a New York kávéházat, másrészt nagyon meglepett, hogy az épületben egy étterem is ...


Folytats a blogon ... mirelle.freeblog.hu/archives/2011/09/...

sponsored links

Keres?s