El clásico: paprikás krumpli
sponsored links
Tegnap játszott egymással az FC Barcelona és a Real Madrid, ezt a rangadót nevezik El Clásico [el klászikó]-nak, ami szó szerint azt jelenti, "a klasszikus". Kezdõ feleségeknek ajánlom, tanulják meg ezt, meg még néhány szakkifejezést, illetve nevet, dobjanak be idõnként ilyen kérdéseket: mi a Barca [barsza] taktikája, 4-3-3, vagy 4-5-1?
Nos, az El Clásico-ról eszembe jutott, hogy a nagy konyhai klasszikusokat ritkán szerepeltetem a blogon, mert gondoltam, azok úgyis fent vannak a neten többezerféle verzióban, de mivel mostanában érkezett ilyen igény, hát eleget teszek ennek is.
A paprikás krumplinak elévülhetetlen érdemei vannak a magyar (gasztro)történelemeben, valószínûleg sokak életben maradásához járult hozzá, amikor nem volt más, csak krumpli. Sógorom apósa pont emiatt nem hajlandó megenni, azt mondja, gyerekkorában náluk annyiszor került az asztalra, hogy rá sem bír nézni.
A készítését illetõen többféle iskola létezik; eltérések lehetnek a krumpli vágásának mikéntjében (hasáb, ill. kocka), a levesességben, hiszen van, aki rövid lével, van aki hosszú lével fõzi; aztán, hogy ki mit tesz bele: kolbászt, virslit, füstölt szalonnát, sõt, tarhonyásat is láttam már - innentõl kezdve hivatkozhatunk az "ahány ház" szabályra, azaz hogy nincs szabály.
Hozzávalók (jó nagy adag, hogy esetleg még másnapra is maradjon):
2,5 kg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek pirospaprika
40 dkg füstölt kolbász
só
bors
babérlevél ...