Ekler fánk

2013-05-05

sponsored links








Nyilván már mindenki járt úgy, hogy nem sikerült elkészíteni egy kiszemelt receptet. No, most én is így jártam. Sok minden közrejátszott. Mérges voltam ugyan, de mindenféleképpen ezt akartam elkészíteni (merthogy Férj ezt evett volna) így ismét nekiálltam. Tulajdonképpen kicsit magamnak köszönhetem, mert nagyon követtem a receptet, mint egy tapasztalatlan, elõször sütõ, ráadásul nem is értem, miért nem a már elkészített Képviselõfánk tésztámat használtam.

Az elsõ probléma akkor volt, amikor a recept szerint megadott tojás mennyisége nekem sem volt elég, nagyon olajos maradt a tészta, bááár az igaz, hogy az elkészítõ is tett bele még egy plusz tojást (mint utóbb kiderült, na jó, a videót csak késõbb néztem meg :D), úgyhogy került bele még egy tojás, így már jó lett a tészta.
Aztán nem sütöttem meg eléggé, így összeesett az elsõ tepsinyi, pont amelyik az Ekler lett volna + szerintem a megadott hõfok sem volt neki elég, na, mindegy, visszatettem a sütõbe és sütöttem még rajta, persze így már nem volt az igazi...

DE! Csak azért is, még egyszer elkészítettem ezt a tésztát is: jelentem valóban mûködik a plusz tojással! :)

A tészta hozzávalói:
  • 7 db. egész tojás
  • 20 dkg. liszt
  • 2 dl. olaj
  • 2 dl. víz
  • csipet só
  • csipet cukor

Elkészítés:
Tegyük fel forrni az olajat, a vizet a sóval és a cukorral. Ha felforrt keverjük bele a lisztet és hevítsük tovább, folyamatos keverés mellett, míg el nem válik az edény oldalától.
Ekkor robotgép segítségével egyenként keverjük bele a tojásokat, és keverjük simára a masszát.
Nyomózsák segítségével, szilikonos sütõpapírra nyomjuk.


Éééés, újráztam a tésztát, a sajátommal is, így kis Ekler fánkocskák (is) készültek, és néhány Képviselõfánk is lett a másik tésztából, ami kiderült, hogy végül is jó, ha a kellõ számú tojás kerül bele + a megfelelõ hõfokon sütjük megfelelõ ideig. :P
Így, hogy végül ennyi lett belõle kerestem hát hozzá, olyan krémet ami mennyiségileg kellett hozzá. :)))


Ilyenek lettek, egyik- másik kicsit nyomi. :)


A tésztát 200 C fokon sütöttem kb. 25- 30 percig, úgy döntöttem, inkább picit túlsütöm legyen inkább barna, mint hogy ne süljön át, vagy összeessen. :)
Kézzel kicsit lespricceltem a fánkokat, és a sütõbe is spricceltem egy kis vizet. A sütõt nem nyitottam ki legalább 20 percig.
Ezt a technikát, valamint a krém, és a hab receptjét Vikitõl hoztam. Köszi Viki!!



Hozzávalók:


A krémhez:
  • 5 tojás
  • 10 dkg. xilit (cukor)
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 cs. vaníliás puding
  • 1 l. + 3 dl. tej.


Elkészítés:

Az 1 liter tejet feltesszük fõni.
Egy tálba tesszük a cukor felét, a vaníliás cukrot, a tojás sárgáját, a pudingokat, majd felöntjük a 3 dl. tejjel, és csomómentesre keverjük. A meleg tejhez csorgatjuk és sûrûre fõzzük.
Felverjük a tojások fehérjét, a másik rész cukorral, és úgy még forrón hozzákeverjük a krémhez. Óvatosan, maradjon levegõs.
Kihûtjük de közben többször megkeverjük.



A csokis habhoz:
  • 10 dkg. tejcsokoládé
  • 3 dl. tejszín
  • 1-2 ek. xilit (cukor)
+kb. 5- 6 dkg. csoki a tetejére.


Elkészítés:

A cukrot a tejszínnel felforraljuk, majd beletördeljük a csokoládét, elkeverjük míg szép sima nem lesz.
Kihûtjük, többször átkeverjük közben, majd felverjük a habot és hûtõbe tesszük.

A habot így még nem készítettem így le kell írjam, hogy kell hozzá némi idõ, míg felverõdik. Aztán csak óvatosan, figyelve, nehogy aztán csokis vaj legyen belõle. :) Nekem nem lett elég a hab, így készítettem még fehér habot, és némi kakaós habot is: felvertem 4 dl. növényi tejszínt. Elfeleztem és az egyik felébe beleszitáltam 2 ek. kakaót.



A fánk összeállítása:

A fánkokat egy éles késsel kettévágjuk, pontosabban a tetejét levágjuk.
A habzsákba csillagcsövet teszünk, és minden fánkot megtöltünk a krémmel.
Egy másik habzsákot megtöltjük a tejszínhabbal és a krémre nyomunk belõle.
Rátesszük a fánk kalapját.
Megolvasztjuk a csokoládét és megcsíkozzuk vele a tetejüket.


Ennyi lenne. :)

Készült Ekler- fánk formájú képviselõfánk is. :)




Ezt a három darabot pedig inkább bedobozoltam. :)






De! Minden jó, ha vége jó! Finomak lettek, és mind elfogytak! :)







Folytats a blogon ... csillakonyha.blogspot.com/2013/05/ekl...

sponsored links

Keres?s