Ekler fánk
sponsored links
Januárban minden gasztro fórumon azt lehetett olvasni, hogy 2014 macaronja az ekler fánk lesz, de valahogy nem éreztem akkora vágyat rá, hogy kipróbáljam, mint annak idején a macaron iránt. Talán azért, mert az ekler fánkot már ismertem, sok helyen láttam, ezért nem is értettem mi ez a sok hûhó egy ezer éves sütemény körül. Ha nincs a terhességem, a felfokozott édességvágyam, és ez a szuper videó, amit a Street Kitchen készített, akkor lehet ki sem próbálom, de milyen jó, hogy összejött ez a sok véletlen, és mégis kipróbáltam! Az ekler megint egy olyan dolog, ami otthon sokkal jobb lesz, mint a cukrászdában, és a jó nem is igazán jó kifejezés: eszméletlen, elképesztõ, brutális. Lehet, hogy ezeket is a terhességem mondatja velem?.de azért én a helyetekben adnék az eklernek egy esélyt, fõleg, hogy még egyszerû is!
Ekler fánk (hozzávalók - kb. 20-25 db-hoz):
Szakácsok Könyve, égetett tészta receptje szerint
- 2,5 dl tej+víz (lehet fele-fele, de lehet több a tej)
- 1 csapott tk porcukor
- 1 csapott tk só
- 110 g vaj
- 140 g finomliszt
- 4 nagyobb vagy 5 közepes tojás
A csokikrémhez:
(Street Kitchen/Lila Füge recept)
- 3,5 dl tej
- 1,5 dl tejszín
- 75 g cukor
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 40 g kukoricaliszt vagy keményítõ (én keményítõvel csináltam)
- 120 g étcsokoládé
A csokimázhoz:
- 1 dl tejszín
- 100 g étcsokoládé
- Az égetett tésztához a tejet, vizet, vajat, cukrot és sót felforralom egy lábasban. Lehúzom a tûzrõl, majd belekeverem a lisztet - pár másodperc alatt egy labdává kell összeugrania.
- A tésztalabdát átteszem a robotgépbe, hagyom kissé hûlni és a keverõlapátos fejjel elkezdem önmagában is keverni, hogy még hamarabb hûljön. Amikor már nem gõzölög, magasra kapcsolom a robotgépet és egyenként belekeverem a tojásokat.
- A kész tésztát csillagcsövû habzsákba töltöm, majd sütõpapírral bélelt tepsibe kb. 10 cm-es rudakat formázok, egymástól kb. 5 cm-es távolságban.
- 200 fokra elõmelegített sütõben 15 percig sütöm a fánkokat, majd 160 fokra veszem vissza a hõfokot és további 20 percig sütöm õket. Akkor jó, ha kicsit ropogósak.
- Miközben sülnek a krémhez felmelegítem a tejet és a tejszínt, közben a tojásokat egy habverõvel kikeverem a cukorral, majd három lépésben hozzákeverem a kukoricakeményítõt is a tojásokhoz.
- Ezután a forrásban lévõ tej+tejszín keveréket folyamatos keverés közben óvatosan hozzácsorgatom a tojásokhoz, majd az egészet visszateszem a tûzre és közepes lángon sûrûre fõzöm. Amíg meleg, belekeverem a csokoládét is, majd hagyom teljesen kihûlni.
- A mázat elég akkor elkészíteni, amikor a fánkokat már megtöltöttük: ehhez felforralom a tejszínt, majd ráöntöm egy tálkában a csokoládéra, és addig keverem, amíg szép fényes lesz.
- A kihûlt fánkokat hosszában félbe vágom, megtöltöm kb. 3 kiskanálnyi kihûlt krémmel, összetapasztom, majd fejjel lefelé belemártom a csokimázba, és egy sütõpapírral borított felületen hagyom, hogy a máz kissé megdermedjen. De úgysem lehet vele várni, azonnal meg kell enni!