Ehetõ virágok
sponsored links
Itt a tavasz. Vagyis egyre közelebb vagyunk a virágos rétekhez, a zöld mezõkhöz, a friss zöldségekhez, gyümölcsökhöz, virágokhoz, habár az idén ez egy kicsit eltolódott sajnos.
Gondoltatok már arra, hogy mennyi mindent lehet virágból készíteni, mennyi ételhez lehet mindezeket felhasználni? Próbálok teljesség igénye nélkül egy részletes bejegyzést megosztani veletek errõl a témáról. Meg fogtok lepõdni, hogy ti magatok is mennyi fajta virágot fogyasztotok!
A virágfogyasztás egészen az ókorra nyúlik vissza. A leggyakrabban rózsát fogyasztottak, de például Néró császár kedvence az ibolya volt. Gyógyerõt társítottak ezeknek a növényeknek.
Egy kicsit ugrunk az idõben. A viktoriánus korabeli Angliában például elõszeretettel fogyasztottak virággal készül édességeket. Nem véletlen, hogy már a 18-19. századi szakácskönyvekben több ibolyából készült receptet találhattunk. Erzsébet királyné kedvence szintén az ibolya volt.
Indiában például a körömvirágot fogyasztják elõszeretettel, de emellett sok-sok mást is.
Napjainkban elõször a távol-keleti gasztronómiában az 1970-es években kerültek tányérra az ehetõ szirmok.
SALÁTÁK
Talán az egyik legismertebb fajtája a virágok felhasználásának. Ahogy a kezdõ fotón is láthatjátok például salátakeveréket már virágszirmokkal együtt is meg lehet vásárolni. A legemlékezetesebb az árvácskával és zsenge pitypangfejekkel díszített salátám volt, amely életem elsõ címlapjaként is szerepelt.
Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan készítsék el a virággal felturbózott salátát.
Igazából a szokásos módon készítsünk egy nekünk tetszõ öntetet, a zöldségeket daraboljuk fel és a salátát keverjük össze. Végül óvatosan forgassuk össze a virágfejekkel/ szirmokkal tálalás elõtt az egész salátát.
Fontos, hogy csak közvetlen tálalás elõtt használjuk fel és ne törjük feleslegesen a virágokat. Különben mutatós étel helyett, fonnyadt virággal megspékelt salátát láthatnak majd a vendégek.
Ennél a résznél mindenképpen megosztom Veletek a virágszirmokkal gazdagított salátát. Így árulják bizonyos üzletekben a keveréket. Keressétek a márkát, nagyon izgalmas!
ÉTELDEKORÁCIÓ
Magam is meglepõdtem, hogy a blogon mennyi "virágos" ételt készítettem már. Levesek, fõételek, szendvicsek, desszertek dekorálására kiválóan alkalmasak ezek az apró szépségek. Csak a kreativitás és az alapanyagok tárháza szabhat határt. A vadételekkel kifejezetten jó párost alkotnak ezek az ehetõ dekorációs elemek!
Ebben az esetben tálaláskor arra kell figyelni, hogy ne legyen túl forró az étel vagy éppen olyan részre rakjuk, ahol hirtelen nem károsítja a magas hõmérséklet a szirmokat.
Nem dekoráció, inkább különlegesség az olaszoknál oly kedvelt ricottával töltött cukkinivirág, melyet kisütnek és úgy fogyasztanak.
ÉDESSÉGEK
Igen népszerû a virágok használata frissen vagy éppen szárítva az édességek készítésekor. A képen ezt a csodálatos remekmûvet a Mihályi Patisserieben, Vácon készítették. Szárított rózsaszirmok, árvácska ... Ez csak egy nagyon egyszerû példa, hogy milyen jól passzol egyes édességekkel a virágok.
Mondjuk a levendulával készült krémek már igazán ismertek. Fagylaltot is készítenek levendulás, rózsás ízesítésben.
A keleti sütemények készítéséhez pedig rózsavizet és szintén szárított rózsaszirmokat is használnak.
Manapság már csokoládé készítésekor is dekorációként kandírozott vagy szárított virágokkal díszítik a táblákat.
És ha már a kandírozott változatot említettem. Tudtátok, hogy Sissi császárné kedvenc csemegéje a kandírozott ibolya és az ibolya fagylalt volt?
A bodzavirágot palacsinta tésztában sütik ki vagy éppen fánkba is belegyúrják és úgy kerül a sercegõ zsírba.
Egy kicsit különlegesebb vizekre evezünk most. Például Párizsban találkoztam elõször virágokból készült zselékkel. A fotón jázmin, levendula, rózsa, orgona zselék szerepelnek. Nem csak mennyeiek, hanem illatosak is.
Ezen felbuzdulva én is készítettem már rózsa zselét, amelyet linzerbe töltöttem. Mit ne mondjak! Mennyei lett a végeredmény!
A zselék általában szörpökbõl készülnek, tehát elõször a szörpöt kell elkészíteni. A bodzaszörpöt szinte mindenki ismeri. A rózsa szörpöt már kevesebben, pedig citrommal illatos nyári hûsítõ készülhet belõle. Emellett levendulából, akácvirágból, ibolyából sõt még pipacsból készült szörpöt is kóstoltam már.
Megemlíteném, hogy még ibolyaecetet is készítenek. Vadakhoz vagy salátákhoz az áfonyás ibolyaecet a kedvencem.
FÛSZEREK
Amikor nem csak az esztétikum, hanem az íz is számít, akkor elõkerülnek a fûszerek. És igen! A fûszerek között is vannak virágok. Például a Fûszerész üzletében kaphatunk szárított rózsaszirmot, hibiszkuszvirágot, vegyes szárított virág keveréket, levendulát... A sáfrány pedig a virág bibéje. Ezt tesszük azokba az ételekben, amelyben szeretnénk, ha a sárgás szín és a jellegzetes íz visszaköszönne. A szegfûszeget pedig örömmel rakjuk forralt borba, gyümölcslevesekbe.
A képen látható narancssárga szerecsendió virágot pedig már nagyanyáink húslevesek ízesítésére alkalmazták.
A legjobb, hogy a friss fûszernövények is rendelkeznek virágokkal. A képen libamájpástétom mellé kínáltak lilahagyma lekvárt és ehhez majoránna virágot. A metélõhagyma lila virágját is elõszeretettel alkalmazzák tálaláskor.
A fûszerkeverékekrõl sem szabad megfeledkezni. Vadszárnyasokhoz például igen jól passzol a rózsaszirmos fûszerkeverék. De a szárnyasok esetében a levendulás ízesítés is kiváló.
TEÁK
Egészségünk szempontjából gondoljatok bele, hogy mennyi virágot fogyasztunk. Kamilla és a hársfa fõzete a legismertebb gyógyító kivonat.
De mondjuk a hibiszkusz virágjából immunerõsítõ, savanykás tea készíthetõ.
Élvezeti értékéért pedig rózsateát is készítenek a törökök.
A neves éttermek saját beszerzési forrással rendelkeznek. Hazánkban a szentesi Pillár József kertészmérnök közel 100 virágfajtát termeszt a legjobb körülmények között hazai és külföldi éttermek számára.
Vagy ott van Nagy Brigitta, aki a fõváros környezetében termeszti gyönyörûséges ehetõ virágait és csíráit.
De joggal tehetitek fel a kérdést, hogy földi halandó hol szerezhet be ehetõ virágokat.
A legegyszerûbb és legjobb a METRO áruházlánc üzletei. A képen látható EAT ME! termékek között több fajtából is válogathatunk, de kicsomagolva akad még a hûtõpultban árvácska, százszorszép is.
Egyébként érdemes körülnézni a környezetünkben ehetõ virágok terén. Bodza, ibolya, körömvirág gyakori az otthonokban. A fûszerkertek ehetõ virágait sem szabad elfelejteni. A legfontosabb, mielõtt ehetõ virágok után kutatnánk azonnal, hogy tájékozódjunk arról, hogy melyik virág a mérgezõ és melyiket fogyaszthatjuk el bátran!
Próbáltam ebben a bejegyzésben nagyjából összeszedni, hogy mire használjuk a virágokat. Számtalan linket rejtettem el az írásomban, így érdemes azokra is kattintani vagy a blogon ötletek után kutatni.
Nyomtasd ki a bejegyzést!