Ehetõ narancsBÕR. Ettél már ilyet?
sponsored links
Nem viccelek, bár nem kimondottan a combunkon levõ lyukacskás bõrrõl szólok most. Igaz harapdálni azt is lehet. Csak az már nem gasztro vonal, hanem erotika.
Gyümölcsbõr volt, van és lesz is évente legalább egyszer a konyhámban. Amellett, hogy érdekes, nem csak mutatós, finom is.
Szinte akármilyen gyümölcsbõl elkészíthetõ a gyümölcsbõr és mint arról szóltam is az elõzõ ilyen bejegyzésemben is, legelõször Praliné Zsuzsinál találkoztam vele. Azóta persze sok helyen felbukkant már, nálam is többször?
Tavaly készítettem narancsból is, igaz ahhoz kissé több mézre volt szükségem és kevésbé egybefüggõre aszalódott, de finom és érdekes volt, úgyhogy nem véletlen a cím sem. (Filézett narancs szeletekbõl.) Sajnos a laptopom megint megadta magát, azon volt közel 50 ezer fénykép és hát elõbányásztam volna Nektek róla a képet, de sajnos ez most elmarad.
Eperbõr
Ez igazán egyszerû finomság, sokan gumicukornak ?adják el?, de lényegében aszalvány.
Vagyis a gyümölcspép megaszalva.
Semmi az egész. Megmosod alaposan a kívánt gyümölcsöt (eper, málna, banán, amit akarsz), leszeded a zöldjét, megtisztítod, aztán 1-2 (ízlés függõ) evõkanál méz társaságában egy botmixerrel pépesíted. Az így kapott pépet le is szûrheted (málna, ribizli esetében esetleg zavaróak lehetnek a magok).
Akár annyi tepsit is bélelhetsz sütõpapírral, ahány befér a sütõdbe, nekem 4 fér be, így 4-et béleltem sütõpapírral.
Erre öntjük a pépet. Nem vastagon, úgy kenjük szét a tepsi teljes területén, hogy ne legyenek szakadások, mindenhol legyen pép, de ne legyen vastag sem. Megaszalódik, de sokkal lassabban.
A papír be fog alatta hullámosodni, így picit ?küzdeni? kell az egyenletes elterítéssel, de menni fog!
A 4 tepsit én 50 fokon légkeveréssel aszaltam 5-6 órán át. (Amíg már érintésre nem volt nyers, teljesen megaszalódott.)
A sütõ ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, merthogy nem szeretnénk, hogy a pára bent maradjon, mert akkor nehezen szárad, sõt?
Ahogy megsültnek nyilvánítjuk hagyjuk kihûlni, majd nagyon óvatosan kezdegessük meg az egyik szélét és óvatosan húzzuk le a papírról.
Olyan, mint a bõr. Megnyúztam a sütõpapírt!
Akár nasinak, akár dekorálni sütiket tökéletes.
Próbáljátok ki, szeressétek, ne tántorítson el az 5-6 órás folyamat. Nekem nagyon szereti Petrám. Ha rajta múlna?.
Ha tetszett a gyümölcsbõr, csatlakozz hozzám a Facebookon is!
Gyümölcsbõr volt, van és lesz is évente legalább egyszer a konyhámban. Amellett, hogy érdekes, nem csak mutatós, finom is.
Szinte akármilyen gyümölcsbõl elkészíthetõ a gyümölcsbõr és mint arról szóltam is az elõzõ ilyen bejegyzésemben is, legelõször Praliné Zsuzsinál találkoztam vele. Azóta persze sok helyen felbukkant már, nálam is többször?
Tavaly készítettem narancsból is, igaz ahhoz kissé több mézre volt szükségem és kevésbé egybefüggõre aszalódott, de finom és érdekes volt, úgyhogy nem véletlen a cím sem. (Filézett narancs szeletekbõl.) Sajnos a laptopom megint megadta magát, azon volt közel 50 ezer fénykép és hát elõbányásztam volna Nektek róla a képet, de sajnos ez most elmarad.
Eperbõr
Ez igazán egyszerû finomság, sokan gumicukornak ?adják el?, de lényegében aszalvány.
Vagyis a gyümölcspép megaszalva.
Semmi az egész. Megmosod alaposan a kívánt gyümölcsöt (eper, málna, banán, amit akarsz), leszeded a zöldjét, megtisztítod, aztán 1-2 (ízlés függõ) evõkanál méz társaságában egy botmixerrel pépesíted. Az így kapott pépet le is szûrheted (málna, ribizli esetében esetleg zavaróak lehetnek a magok).
Akár annyi tepsit is bélelhetsz sütõpapírral, ahány befér a sütõdbe, nekem 4 fér be, így 4-et béleltem sütõpapírral.
Erre öntjük a pépet. Nem vastagon, úgy kenjük szét a tepsi teljes területén, hogy ne legyenek szakadások, mindenhol legyen pép, de ne legyen vastag sem. Megaszalódik, de sokkal lassabban.
A papír be fog alatta hullámosodni, így picit ?küzdeni? kell az egyenletes elterítéssel, de menni fog!
A 4 tepsit én 50 fokon légkeveréssel aszaltam 5-6 órán át. (Amíg már érintésre nem volt nyers, teljesen megaszalódott.)
A sütõ ajtaját kitámasztjuk egy fakanállal, merthogy nem szeretnénk, hogy a pára bent maradjon, mert akkor nehezen szárad, sõt?
Ahogy megsültnek nyilvánítjuk hagyjuk kihûlni, majd nagyon óvatosan kezdegessük meg az egyik szélét és óvatosan húzzuk le a papírról.
Olyan, mint a bõr. Megnyúztam a sütõpapírt!
Akár nasinak, akár dekorálni sütiket tökéletes.
Próbáljátok ki, szeressétek, ne tántorítson el az 5-6 órás folyamat. Nekem nagyon szereti Petrám. Ha rajta múlna?.
Ha tetszett a gyümölcsbõr, csatlakozz hozzám a Facebookon is!