Egészséges ételek? Egészséges táplálkozás? Egészséges életmód?
sponsored links
Egészséges ételek? Egészséges táplálkozás?
Egészséges életmód?
Életem folyamán sok finomságot ettem, ittam. A világ számos országának a konyháját megkóstoltam. Saját konyhánkban is arra törekedtünk, hogy az étel ne csak finom, hanem egészséges is legyen.Már a 70-es években elhagytuk az otthoni fõzésnél, sütésnél a disznózsírt, napraforgó olajat használtunk.
Iránban például, ahol több mint 4 és fél évet éltünk, de számos alkalommal ott töltöttem akár több hetet is, még ha akartam sem tudtam volna disznó húst enni, vagy disznózsírral fõzni. Gyakran nem is napraforgó olajat, hanem kukorica, vagy olíva olajat használtunk. Egyéb növényi olaj is volt használatban, repce, tökmag stb.
De különbözõ olajokban gazdag magvak is ott voltak az asztalon, mint a pistachia, keshudió, dió, mogyorók stb. Nem beszélve a rengeteg zöldségrõl, gyümölcsrõl. Rekeszszámra vettük a gyümölcsöket. Friss narancsból facsartuk mindennap az ivólevet. A húsoknál pedig marha, baromfi, birka, halak, tengeri herkentyû szerepelt az étlapon.
Mégis ott volt az elsõ infarktusom, mélyvénás trombózisom. (Majd röviddel hazatérésem után a tüdõembóliám. Egy éve megállapították, hogy egy agyi trombózist is sikerült átélnem.)
Itthon továbbra sem használtunk disznózsírt. Jó, idõnként ettünk disznóhúst, birkát csak nagyon ritkán, baromfit gyakran, de fõleg én, sok halat. Az átlag magyar legfeljebb Karácsonykor eszik halászlét és rántott pontyot, én viszont hetente többször is fogyasztok halat, rákot, kagylót, ha másképp nem, konzerv formájában. De, mint ahogy a blogomból is kiderül, gyakran készítek folyami és tengeri halakból, tengeri herkentyûkbõl étkeket.
Ennek ellenére magas a koleszterinem, jóllehet évekig még az ...