Egészséges reggelik 2. rész
sponsored links
Régóta kísérletezem lenmagliszttel. Legalább három receptre leltem a neten, mire megtaláltam a megfelelõt. A keverés kényelmesen, nagyjából 5 perc alatt megvan, éjszaka kelesztem, és mivel sikerült eltalálnom végre a lenmagliszt arányt, senki meg nem mondja, hogy itthon sütöm.
A lenmagliszt egyébként káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag. Mindemellett értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat valamint lenmagolajat is tartalmaz. Hasznos forrása a vasnak, a kénnek, a cinknek és a klórnak is. Rendszeres fogyasztása segíti a gyulladásos folyamatok, egyes allergiák, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a vérrögképzõdés és a bélbetegségek megelõzését.
Meggyõzõdésem, hogy a recept rozsliszttel vagy tönkölyliszttel is mûködik (ugyanilyen arányban), de kísérletezni fogok tovább. A magokat kihagyom belõle, hogy B. is barátkozzon ezzel a kenyérrel nálunk, de opcionálisan benne hagytam a hozzávalóknál, próbáljátok ki így is. Ne a boltban kapható levegõsebb kenyérre, hanem sokkal sûrûbb, laktató fajtára számítsatok. Megvárom, míg kihûl, és csak utána szeletelem.
Hozzávalók:
150 ml joghurt
kb. 205 ml meleg víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 355 ml legyen)
16 gr szárított élesztõ (32 gr-os express szárított élesztõt vettem és annak a felét használtam fel)
1 evõkanál tengeri só
fél bögre lenmagliszt + 3 és fél bögre finom fehér liszt (a két liszt együtt kb. 410 gr legyen)
(a recepthez 250 ml-es bögrét használtam)
lenmag, tökmag, szezámmag (kb. 1 evõkanál, ízlés szerint, opcionálisan)
negyed bögre zabpehely a külsõ beborítására (opcionálisan)
Elkészítés
1. A nagy keverõtálba öntöm a joghurtot és a meleg vizet, alaposan átkeverem. Hozzáadom a sót és az élesztõt. Állni hagyom, majd a lisztek s végül a magok következnek. Összekeverem, de csak annyira, hogy ne maradjon száraz, lisztes felület.
2. A konyhapulton hagyom reggelig, tiszta konyharuhával letakarva. Ha nem este keverem, akkor kb. 6 órát hagyok a kelesztésre.
3.Reggel, a megkelt tésztát kiborítom enyhén lisztes nyújtódeszkára. Megforgatom a lisztben, és a zabpelyhet rászórom a maradék kis lisztre, s megforgatom ismét benne a kenyeret, majd a kis francia kenyérsütõ formába, vagy hasonló kisméretû formába helyezem az elkészült kis cipót.
4. Berakom a sütõbe (jelen esetben elektromos) és kb. 170-180 fokra, légkeverésre állítom, én 40-50 percig sütöttem, tûpróbáig, fedés nélkül.
A lenmagliszt egyébként káliumban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, nyomelemekben, élelmi rostokban gazdag. Mindemellett értékes fehérjéket, B-, A- és E-vitaminokat valamint lenmagolajat is tartalmaz. Hasznos forrása a vasnak, a kénnek, a cinknek és a klórnak is. Rendszeres fogyasztása segíti a gyulladásos folyamatok, egyes allergiák, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a vérrögképzõdés és a bélbetegségek megelõzését.
Meggyõzõdésem, hogy a recept rozsliszttel vagy tönkölyliszttel is mûködik (ugyanilyen arányban), de kísérletezni fogok tovább. A magokat kihagyom belõle, hogy B. is barátkozzon ezzel a kenyérrel nálunk, de opcionálisan benne hagytam a hozzávalóknál, próbáljátok ki így is. Ne a boltban kapható levegõsebb kenyérre, hanem sokkal sûrûbb, laktató fajtára számítsatok. Megvárom, míg kihûl, és csak utána szeletelem.
Hozzávalók:
150 ml joghurt
kb. 205 ml meleg víz (fontos, hogy a két folyadék együtt 355 ml legyen)
16 gr szárított élesztõ (32 gr-os express szárított élesztõt vettem és annak a felét használtam fel)
1 evõkanál tengeri só
fél bögre lenmagliszt + 3 és fél bögre finom fehér liszt (a két liszt együtt kb. 410 gr legyen)
(a recepthez 250 ml-es bögrét használtam)
lenmag, tökmag, szezámmag (kb. 1 evõkanál, ízlés szerint, opcionálisan)
negyed bögre zabpehely a külsõ beborítására (opcionálisan)
Elkészítés
1. A nagy keverõtálba öntöm a joghurtot és a meleg vizet, alaposan átkeverem. Hozzáadom a sót és az élesztõt. Állni hagyom, majd a lisztek s végül a magok következnek. Összekeverem, de csak annyira, hogy ne maradjon száraz, lisztes felület.
2. A konyhapulton hagyom reggelig, tiszta konyharuhával letakarva. Ha nem este keverem, akkor kb. 6 órát hagyok a kelesztésre.
3.Reggel, a megkelt tésztát kiborítom enyhén lisztes nyújtódeszkára. Megforgatom a lisztben, és a zabpelyhet rászórom a maradék kis lisztre, s megforgatom ismét benne a kenyeret, majd a kis francia kenyérsütõ formába, vagy hasonló kisméretû formába helyezem az elkészült kis cipót.
4. Berakom a sütõbe (jelen esetben elektromos) és kb. 170-180 fokra, légkeverésre állítom, én 40-50 percig sütöttem, tûpróbáig, fedés nélkül.