Egészben sült fokhagymás-petrezselymes karfiol
sponsored links
Szeretem, amikor egy ételt nem kell túlvariálni, csak egyszerûen elkészítjük és már falhatjuk is. Ez az egészben sült karfiol is pont ilyen és számtalan módon ízesíthetjük. Akár köretként is kiváló, de akár csak így magában egy kis joghurtos mártogatóssal is ellenállhatatlan. Nem lesz hosszú a bevásárlólista!
Lássuk is mi kell hozzá.
Elkészítési idõ a karfiol nagyságától függõen maximum 1 óra
Hozzávalók:
1 db karfiol (80 dkg-os volt az enyém)
1 kis csokor petrezselyem
10 gerezd fokhagyma
õrölt fekete bors
1 ek. só + só a szóráshoz
fõzéshez víz
8 ek. olívaolaj
8 ek. olívaolaj
? A karfiolt megmossuk és leszedjük a leveleit.
? Egy nagy lábasba vizet teszünk föl forrni. Annyit, hogy ellepje majd a karfiolunkat. Ehhez a vízhez hozzáadunk 1 evõkanál sót, 4 gerezd felkarikázott fokhagymát és 2 evõkanál olívaolajat. Ízlés szerint ebbe a fõzõvízbe tehetünk még fûszereket pl. babérlevelet, kakukkfüvet stb., de én most csak a fokhagyma és a só keverékével dolgoztam.
? Amikor felforr a víz, akkor beletesszük a karfiolt. Le kell nyomni a víz alá egy kicsit, ha nem merül le és addig kell fõzni, amíg az alsó torzsa részbe bele nem megy a kés (kb. 15 perc volt az esetemben). Ne legyen puha, csak könnyen szaladjon bele a kés a zöldségbe.
? Miután megfõtt a karfiol le kell csepegtetni. Ezután megszórjuk sóval az egész fejet.
? Összeaprítjuk a petrezselymet és a fokhagymát, továbbá hozzáadunk ízlés szerint frissen õrölt fekete borsot és 6 ek. olívaolajat. Alaposan összekeverjük a fentieket és az egész karfiolt bedörzsöljük vele.
? Egy sütõpapírral kibélelt tepsiben a sütõ legmagasabb fokozatán 20-25 percig sütjük a karfiol nagyságától függõen. Ízlés szerint süthetitek sokkal sötétebbre is a karfiolt. Nagyon finom édeskés íze lesz a sült zöldségeknek. Egy kis joghurtos mártogatóssal mennyei csemege lesz a végeredmény.
? TIPP:
Ezt az egészben sült karfiolt számtalan módon el lehet készíteni. Legyetek kreatívak. Használjatok új, általatok összeállított fûszerkeverékeket pl. kakukkfû-fokhagyma-citrom is izgalmas párosítás. Vagy éppen fokhagymás tejföllel kenjétek meg az egész zöldséget és szórjátok meg egy kis sajttal. Még a húsimádók is nehezen fognak neki ellenállni!?
További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következõ oldalakon:
vagy
FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
Nyomtasd ki a bejegyzést!