EGÉSZSÉGPÉNTEK: NYÁRI BETEGSÉGEK

2014-06-27

sponsored links

1.rész 
HASMENÉS


Kínos téma, de sajnos valós ? és sokak életét megkeseríti. És senkinek sem hiányzik - pláne nyaraláskor. Vannak, akik napi-heti rendszerességgel küzdenek vele, míg vannak ? akik szerencsésebbek, és ?csak? idõszakonként. Hasmenés. Azt hiszem, nem kell bemutatnom, vagy jellemeznem az érzést, amikor minden idegszálunkkal csak egy dologra koncentrálunk, és szapora léptekkel közelítjük meg a mellékhelyiséget ? gyors megkönnyebbülésre várva. Ilyenkor nyáron nem nehéz ?összeszedni? valamit, gondoljunk csak a mosatlanul megevett gyümölcsökre, vagy a nyilvános WC-k tutira fertõzõ berendezéseire. A gyomor-bél hurutokat, és a hasmenést leggyakrabban okozhatja:
  •  baktériumokkal, vírusokkal való fertõzõdés (szalmonellózis, influenza)
  • szennyezett vagy romlott ételek fogyasztása,
  • túlságosan zsíros, fûszeres ételek,
  • nagy mennyiségû, ritkán fogyasztott ételek (külföldön kizárólag palackozott vizet fogyasszunk, és még a fogyasztásra szánt gyümölcsöket is ebben mossuk meg)
  •  idegesség, stressz
  • túl sok édesítõszer fogyasztása
  • tejcukor-érzékenység
  • allergia
  •  étel-intolerancia
Bármi is legyen a kiváltó ok a kellemetlen tünetek (hasfájás, gyomorfájdalom, hányinger, hányás, hõemelkedés, esetleg láz, elesettség, hasmenés, stb.) nagyban befolyásolják a teljesítõképességet és a közérzetet. Általában a megbetegedés 2-3 nap alatt lezajlik, de vannak esetek, amelyek orvosi ellátásra szorulnak:
  •  ha 48 órán túl is fennáll a hasmenés
  • ha a láz meghaladja a 38.5 fokot
  • ha a széklet véres vagy fekete
  • ha a kiszáradás tünetei jelentkeznek: cserepes ajkak, beesett szem, állandó szomjúság érzet
  • ha állandóan kiújul
  • csecsemõknél, gyerekeknél ne várjunk 48 órát, õk lényegesen érzékenyebbek a kiszáradásra
  • ha erõs gyomor-bél fájdalom kíséri

Mit tehetünk ellene? Nos, sok esetben elegendõ diétázni, és megvárni, amíg a tüneteket okozó béltartalom kiürül a szervezetbõl. (kivételek a fent említett esetek!) Emellett még:
  • érdemes a betegség jelentkezésének napján koplalni
  • pótolni kell az elvesztett folyadékmennyiséget - gyakori, kis mennyiségekkel való folyadék-fogyasztással (tea, gyümölcslevek, ásványi anyagokban gazdag szénsavmentes ásványvíz). Ne igyunk kávét, vagy alkoholt, mert még több vizet vonnak el a szervezetünktõl.
  • fogyasszunk gyógyteákat ? gyulladáscsökkentõ hatással bír a kamilla, a cickafark és a borsmenta, édeskömény és ánizs
  • a betegség második napján már fogyaszthatunk szilárd, pépes táplálékot, és bõvíteni lehet a folyadékok választékát is. A legfontosabb szabály a fokozatosság és a gyakori, kis mennyiségekbõl álló étrend. Egyszerre csak keveset, néhány falat vagy kanál ételt fogyasszunk, hogy ne terheljük túl az emésztõrendszerünket, és néhány napig még kerüljük a zsíros, fûszeres, tejes ételeket ? együnk inkább fõtt rizst, zabpelyhet, puliszkát, köleskását, reszelt almát, fõtt burgonyát, párolt zöldségeket
  • segíthetnek a különbözõ probiotikus készítmények is, amelyek helyreállítják a bél természetes baktériumflóráját
  • adjunk idõt magunknak a pihenésre és a regenerálódásra
  • görcsöt kitûnõen oldja a meleg hasi pakolás és a gyengéd masszázs
  • fokozottan ügyeljünk a személyi higiéniára is ? mert ha valamilyen vírusos vagy bakteriális fertõzés okozta a hasmenésünket- könnyen átadhatjuk a megbetegedést családtagjainknak is

Betegségmentes szép nyarat mindenkinek!





Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/06/egesz...

sponsored links

Keres?s