EGÉSZSÉGPÉNTEK: GYÓGY-MOGYORÓ
sponsored links
A recept egyszerû: minden áldott nap meg kell enni egy maréknyi mogyorót ? s javulnak az életkilátásaink. Legalábbis erre a következtetésre jutottak a kutatók, miután kielemezték a 30 év alatt 120 ezer emberrõl összegyûjtött adatokat. A kutatás során kiderült, hogy a rendszeresen mogyorót fogyasztók körében mintegy 20%-al csökkent a halálozás, ezen belül 29%-al a szív és érrendszeri, 11%-al a daganatos, 16%-al a cukorbetegség által okozott halálozási arány. A mogyoróban található összetevõk ugyanis:
- csökkentik a koleszterin-szintet
- csökkentik a gyulladásos folyamatokat
- csökkentik a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát
- antioxidáns hatással bírnak
- csökkentik az inzulin-rezisztenciát
- csökkentik a hasnyálmirigy-rák kockázatát
- biztosítják a szervezet optimális vitamin-, és ásványi anyag ellátását
- növelik a szellemi teljesítõképességet
- segítik az agy megfelelõ mûködését
- rostjai karbantartják az emésztést
- erõsítik az immunrendszert
- segítik az izmok zavartalan mûködését
- megelõzik a csontritkulást
A mogyoró összetétele:
? Energia-tartalom: 567 kcal/100 gramm
? Fehérje-tartalom:25,8 gramm/100 gramm
? Zsír-tartalom: 49,2 gramm/100 gramm
? Szénhidrát-tartalom: 16,1 gramm/ 100 gramm
A mogyorófogyasztásnak csak egyetlen dolog szabhat gátat, ha valaki allergiás rá-ami sajnos nagyon gyakori probléma. A mogyoró-allergiában szenvedõ emberek esetében még egy ártatlan csók is végzetes következményekkel járhat, ha a partner korábban mogyoró tartalmú ételt fogyasztott. Bármilyen hihetetlen, de sem a fogmosás, sem az öblögetés, sem pedig a rágógumi nem képes maradéktalanul eltûntetni a mogyoró fogyasztás származékait, mert az allergén a nyálban megbújva még sokáig képes kellemetlenségeket okozni a mogyoró-allergiás egyének számára.