EGÉSZSÉGPÉNTEK: AMIKOR AZ ÉTEL FERTÕZ

2014-02-28

sponsored links



Élelmiszerek okozta megbetegedések mindenki számára okoztak már kellemetlen és fájó perceket. Amikor gyanútlanul megesszük a kedvenc ételünket ? hiszen semmi látható vagy érezhetõ romlásra utaló jelet nem tapasztaltunk,- és megbetegszünk tõle, csak a rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés, szédülés, gyengeség, izomfájdalom, láz figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben ?odabenn?.

ÉTELFERTÕZÉS, ÉTELMÉRGEZÉS

Szûkebb értelemben ételmérgezésnek nevezünk minden heveny megbetegedést, amit az élelmiszerben lévõ, mérgezõ anyagok vagy fertõzést okozó mikroorganizmusok idéznek elõ. Tágabb értelemben ételmérgezés a táplálékban természetes tartalomként jelen lévõ méreganyagok (gombaméreg, ciánglikozid), toxikus vegyi anyagok (ólom, növényvédõszer) vagy mikroorganizmusok által termelt toxinok által okozott heveny megbetegedés. Ha az ételben elszaporodó mikroorganizmusok okozzák a megbetegedést, ételfertõzésrõl, beszélünk.

Az ételmérgezések oka lehet:
  • gombaméreg, (legtöbb halálesetet okozó ételmérgezések a gombamérgezések körébõl kerülnek ki)
  • a helytelen ételkezelésbõl származó biológiai bomlástermék,
  • mérgezõ vegyi anyagok,
  •   fertõzõ mikroorganizmusok vagy azok által termelt mérgek
 Az, hogy ki mennyire betegszik meg sok tényezõ függvénye:

  • függ az immunrendszer állapotától
  •  egyéni érzékenységtõl (kismamák, idõsek, csecsemõk érzékenyebbek)
  •  a jelenlévõ mikroorganizmusok fajtájától,
  • az elfogyasztott mikroorganizmusok számától

 HOGYAN VÉDEKEZHETÜNK ELLENE?
  • Ügyeljünk arra, hogy mindig, hibátlan, , friss, tiszta élelmiszert vegyünk.
  • A hûtésre érzékeny élelmiszereket a vásárlás legvégén tegyük a kosárba ? így kevesebb idõre szakítjuk meg a hûtési láncot.
  • Mindig ellenõrizzük a termék szavatossági idejét.. Ha közeli a dátum, kizárólag csak akkor vásároljuk meg a terméket, ha azonnal felhasználjuk.
  •  ?Gyanús? terméket ne vásároljunk, még akkor sem, ha rendkívül kedvezõ áron kínálják.
  • Mindig megbízható helyrõl vásároljunk: ne dõljünk be az alkalmi árusok kedvezõ ajánlatainak ? fõként, ha könnyen romló élelmiszerrõl van szó.
  •  A biztonság kedvéért minden terméket ellenõrizzünk otthon kicsomagolásnál.(színe, illata, állaga, fogása ? sok mindent elárul a frissességérõl, ha bármi kedvezõtlen jellemzõt tapasztalunk, ne fagyasszuk le a terméket)
  • Zöldségféléknél ügyeljünk arra, hogy ne legyenek nagyon szennyezettek. Figyeljünk a permetszer - maradvány nyomaira is, ami szemmel látható. (pl. kaliforniai paprika csumájánál, vagy a szõlõszemeken).
  • Felvágottakat mindig csak frissen szeleteltet vásároljunk ? a bebarnult, elszínezõdött szeleteket semmiképpen ne vállaljuk be.
  •  Az élelmiszereket mindig jellegüknek és romlékonyságuknak megfelelõen az elõírt tárolási hõmérsékletek betartásával tároljuk.
  •  Érdemes a hûtõszekrényben is rendet tartani, így az élelmiszerek is tovább tarthatók el, fõként, ha figyelembe vesszük a hûtõszekrény különbözõ hõmérsékletû zónáit is, amelyek segítenek a megfelelõ minõség megtartásában.
  •  Ellenõrizzük rendszeresen a tárolt élelmiszerek állapotát, vonatkozik ez a száraz élelmiszerekre is (liszt, rizs, búzadara)
  •  a személyi higiénia fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az élelmiszerfertõzések és mérgezések jelentõs hányadát a nem megfelelõen elvégzett kézmosás okozza.
  • Ne viseljünk munka közben gyûrût, karkötõt mert egyrészt balesetveszélyesek, másrészt baktériumok is tanyázhatnak alattuk, rajtuk.
  • A kezünkön lévõ sebeket mindig ragasszuk le sebtapasszal.
  •   A körmeink legyenek tiszták, rövidek.
  •  Ha hosszú a hajunk feltétlenül fogjuk össze ?nincs gyomorforgatóbb látvány egy a levesünkben úszkáló hajszálnál.
  • Ne tüsszentsünk vagy köhögjünk élelmiszerek közvetlen közelében, illetve azokra. Ha betegek vagyunk ? szerencsésebb másra bízni a fõzést.
  • Kóstoláshoz használjunk külön kanalat.
  •    A romlott élelmiszereket azonnal dobjuk ki.

Folytats a blogon ... eletrecept.blogspot.com/2014/02/egesz...

sponsored links

Keres?s