EGÉSZSÉGPÉNTEK: ALATTOMOS NITRÁTOK
sponsored links
Nem lehet állandó félelemben élni ? nem lehet csak azért lemondani minden finomságról, mert a hozzáértõk szerint káros lehet az egészségre. Ha jobban belegondolunk, szinte minden élelmiszer tartalmaz valamit, ami miatt óvatosan kellene fogyasztanunk. Ha nem színezéket, tartósítószereket, adalékanyagokat ? akkor nagy mennyiségû állati zsiradékot (emelkedõ koleszterin-szint), vagy hidrogénezett növényi olajokat (amirõl ugye annyi év után kiderült, hogy a szív-, és érrendszeri betegségek okozója lehet), vagy vegyszermaradványokat, vagy hamisított alkotókat (lásd kínai fûszerpaprika õrlemény), vagy ellenõrizetlen forrásból származó alapanyagokat (lásd lépfenével fertõzött hús). Látható: miként válik sok ?szereplõssé? egy egyszerû ebéd vagy vacsora, s miként tesszük ki magunkat és emésztõrendszerünket- nap, mint nap egy újabb próbatételnek. És akkor még itt van a nitrát-tartalom is, ami bizony gondokat okozhat a gyanútlan fogyasztónak. Hiszen nyár van ? fõszezonja minden földi jónak ? a piaci standok, a zöldséges boltok polcai roskadoznak a friss, ropogós zöldségféléktõl. A nitrogén a növények alapvetõ építõeleme, de a növények nitrogén forrása gyakran nitrát formájában van jelen. A nitrát önmaga nem mérgezõ anyag, de mégis számos probléma okozója lehet. Ez fõként az üvegházban és fólia alatt nevelt levélzöldségekre ? salátákra, retkekre jellemzõ. A termesztés módja, a felhasznált nagy mennyiségû vegyszer és a kedvezõtlen környezeti hatások ráadásul még ronthatnak is a helyzeten. A nitrát a növényben a rossz tárolás miatt nitritté kezd átalakulni, késõbb ez a folyamat az emberi emésztõrendszerben az ott található baktériumok hatására meggyorsul.
A nitrit pedig már méreg.
Felhalmozódásának tünetei:
- erõs hasmenés,
- hányás,
- szédülés,
- fejfájás,
- a száj elszürkülése,
- általános gyengeség,
- eszméletvesztés,
- a szervezetben egyes fehérjékhez kapcsolódva nitrozaminokká alakul, ami az egyik legveszélyesebb rákkeltõ anyag
- és legrosszabb esetben halált is okozhat
Különösen a csecsemõkre veszélyes.
A növények nitrát-tartalma függ:
- a termesztés módjától,
- a fajtától,
- a felhasznált mûtrágya és növényvédõ szer mennyiségétõl,
- az idõjárástól,
- a hõmérséklettõl
- a fényviszonyoktól
Néhány megszívlelendõ tanács:
- célszerû a zöldségféléket saját magunknak megtermeszteni ? így mindig tudjuk, hogy az adott növény mikor- milyen vegyszerekkel lett kezelve ( már, ha egyáltalán szükség van erre)
- fontos a szedési idõ, érdemes a szedést délutánra halasztani, mert ilyenkor a legkevesebb a növényben a nitrát
- kevesebb nitrátot tartalmaznak a korán, még zsenge állapotban leszedett fiatal levelû saláták, mint a sötét színû, idõsebb levelek
- a leszedett zöldségeket tároljuk sötét, hûvös helyen, és felhasználás elõtt alaposan mossuk meg
- vásárláskor keressük a hazai termesztésû zöldségféléket, és kerüljük a multik által kínált külföldi tömegárut
- rendszeresen keressük fel a piacokat, ahol mindig friss, és megbízható forrásból származó termékek közül válogathatunk
Nem lehet állandó félelemben élni ? nem lehet csak azért lemondani minden finomságról, mert a hozzáértõk szerint káros lehet az egészségre. De azért érdemes odafigyelni arra mit, hogyan, és mikor eszünk.